Президент Фінляндії пропонує виключити Росію із Радбезу ООН

Жодна країна-член Ради безпеки ООН не повинна мати право вето, і будь-який її член, який бере участь у незаконній війні, як Росія в Україні, мають бути виключені з організації.

Про це в інтерв’ю Reuters заявив президент Фінляндії Александер Стубб, передає Укрінформ.

«Жодна держава не повинна мати право вето в Раді Безпеки ООН», - сказав він.

За словами Стубба, будь-який член Радбезу, який веде незаконну війну, «таку як Росія зараз веде в Україні», повинен бути виключений з організації.

Президент Фінляндії запропонував збільшити кількість постійних членів Радбезу ООН з діючих 5 до 10, додавши ще одного від Латинської Америки, двох від Африки та двох від Азії.

США, одна з п’яти країн із правом вето разом із Росією, Китаєм, Францією та Великою Британією, також підтримали збільшення постійних місць двома для країн Африки.

Зазначається, що будь-які зміни в членстві Ради Безпеки ООН повинні бути схвалені двома третинами Генеральної Асамблеї, включно з п'ятьма країнами, що мають право вето.

Серед іншого президент Фінляндії закликав країни Заходу скасувати обмеження на використання Україною далекобійної зброї по території Росії.

Читайте також: Керівництво ООН закликає країни світу докласти зусиль для припинення російської війни

«Нам потрібно відпустити цю руку і дозволити Україні робити те, що з нею робить Росія», - сказав Стубб.

Президент Фінляндії також не повірив погрозам лідера Росії Володимира Путіна щодо ядерної ескалації. 

«Минулого разу, коли ми бачили, як Путін використовував агресивну мову щодо ядерної зброї, глобальний Південь і Китай по суті сказали Путіну зупинитися», — сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вважає обурливим те, що в Раді Безпеки ООН немає представників Африки і закликає провести реформу Радбезу, аби виправити цю історичну несправедливість.

Фото: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva