Керівництво ООН закликає країни світу докласти зусиль для припинення російської війни

Керівництво ООН закликає країни світу докласти зусиль для припинення російської війни

Укрінформ
Виконувачка обов’язки заступника Генсека ООН з гуманітарних питань Джойс Мсуя закликала країни світу ухвалити рішення, які б допомогли покласти край російській війні проти України.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, про це вона заявила у вівторок на засіданні Радбезу, скликаному Україною для обговорення останніх російських атак.

«У той час як глави держав і урядів готуються взяти участь у 79-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, що відкривається сьогодні, я ще раз закликаю членів Радбезу, та й усі держави-члени, використовувати будь-яку можливість для ухвалення рішень, які дадуть змогу полегшити становище цивільного населення і, нарешті, покладуть край цій війні», – сказала заступниця Генсека.

За її словами, ситуація «тільки продовжує погіршуватися, кількість загиблих зростає, людські страждання тривають на нестерпному рівні».

Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 11 700 випадків загибелі цивільних осіб в Україні, понад 24 600 – поранено. 10 млн були змушені покинути свої домівки.

Читайте також: Радбез ООН обговорить російські обстріли України

Масштабні й систематичні удари по енергетичній інфраструктурі України призводять до різкого зниження потужності електромереж, унаслідок чого мільйони людей по всій країні щодня стикаються з перебоями в подачі електроенергії, розповіла Мсуя.

Зокрема, це обмежує доступ населення до води, каналізації, опалення, мобільних мереж, Інтернету та громадського транспорту, перешкоджає роботі лікарень та створює проблеми у сфері освіти, додала вона.

За словами Мсуї, в ООН «глибоко стурбовані недавнім поширенням бойових дій на нові райони по обидва боки українсько-російського кордону».

Вона зазначила, що гуманітарні організації продовжують надавати допомогу сотням тисяч людей в Україні. За перші сім місяців 2024 року гуманітарну допомогу отримали близько 6,2 млн осіб.

При цьому в ООН «глибоко стурбовані» 1,5 млн людей на тимчасового окупованих територіях у окремих районах Донецької, Херсонської, Луганської і Запорізької областей.

Вона нагадала, що донори цього року виділили майже 1,4 млрд доларів на гуманітарну підтримку в Україні. «Проте, план задоволення гуманітарних потреб фінансується менш як наполовину», – зауважила вона.

Як повідомляв Укрінформ, Рада Безпеки ООН у вівторок зібралася на засідання за ініціативою України для обговорення російських обстрілів цивільної інфраструктури. У цей самий час розпочала роботу чергова, 79-а сесія Генеральної Асамблеї ООН, у рамках відкриття якої наприкінці місяця відбудуться дебати високого рівня за участю глав держав та урядів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-