Блінкен обговорив із президентом Єгипту ситуацію у секторі Гази

У середу Державний секретар США Ентоні Блінкен обговорив ситуацію у секторі Гази, зокрема просування перемовин про припинення вогню, із президентом Єгипту Абделем Фаттах ас-Сісі.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в офісі єгипетського президента.

Під час зустрічі Блінкен та ас-Сісі обмінялися думками щодо шляхів зміцнення спільних зусиль Єгипту, Сполучених Штатів та Катару для просування перемовин про припинення вогню, обмін заручниками та затриманими, а також сприяння доставці гуманітарної допомоги в анклаві.

Сторони погодилися, що рішення про створення двох держав залишається шляхом до досягнення тривалого миру та безпеки. Ас-Сісі і Блінкен домовилися активізувати спільні зусилля США та Єгипту для встановлення спокою і зниження напруженості у регіоні.

Ас-Сісі знову підкреслив нагальну необхідність рішучого втручання для зупинення порушень Ізраїлю на Західному березі ріки Йордан, а також виділив важливість припинення політики ескалації проти палестинського народу. Він наголосив на відмові Єгипту від спроб ескалації та розширення масштабів конфлікту у регіоні, зробивши акцент на необхідності демонстрації відповідальності усіма сторонами.

Читайте також: Білий дім назвав вимоги для врегулювання в Газі

У ході перемовин підіймалися й інші питання, у тому числі, зусилля зі зміцнення двосторонніх відносин Каїра та Вашингтона. Сторони підтвердили взаємну налаштованість на відновлення стратегічного діалогу, привітавши його проведення під час триваючого візиту Блінкена до Єгипту.

Як повідомляв Укрінформ, 7 жовтня 2023 року ХАМАС напав на Ізраїль, вбивши близько 1200 осіб та захопивши до 250 заручників, сотня з яких досі перебуває у полоні.

Ізраїль у відповідь розпочав військову операцію проти бойовиків.

Фото: presidency.eg