ЄС назвав «безпрецедентною ескалацією» напад Росії на цивільне судно у Чорному морі

Заява

Напад Росії на цивільне судно із зерном у Чорному морі 12 вересня є безпрецедентною ескалацією та ще одним серйозним порушенням РФ міжнародного права.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві ЄС, виголошеній на черговому засіданні Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ у середу у Відні.

"У зв’язку з подією, що сталася минулого тижня, ЄС та його держави-члени рішуче засуджують напад на цивільне судно, яке перевозило зерно в Чорному морі. Атака на транзитне комерційне судно є безпрецедентною ескалацією та ще одним серйозним порушенням Росією міжнародного права", - йдеться у заяві.

ЄС та його держави-члени закликали Росію "поважати свободу судноплавства в Чорному морі та припинити загрожувати глобальній продовольчій безпеці і використовувати голод як зброю в регіоні ОБСЄ та за його межами".

Також у заяві ЄС містилося засудження російського артилерійського обстрілу Донеччини 12 вересня, у результаті якого загинули три співробітники МКЧХ, ще двоє були поранені. "Це – грубе порушення міжнародного гуманітарного права. Гуманітарні працівники повинні мати можливість діяти у безпеці, доставляючи допомогу тим, хто її потребує", - заявили в ЄС. 

Читайте також: Австрія засудила російські атаки на судно з зерном та автівки МКЧХ

ЄС та його держави-члени також засудили порушення повітряного простору Латвії в ніч на 7 вересня та неодноразові порушення повітряного простору Румунії, останнє з яких сталося в ніч з 8 на 9 вересня – "як наслідки жорстоких російських атак проти України". "Порушення суверенного повітряного простору є дестабілізуючими і безвідповідальними та несуть ризик ескалації", - йдеться у заяві.

Поруч із цим, Євросоюз засудив останні російські атаки на українські міста. "Невибіркові атаки на цивільних осіб та цивільні об'єкти є воєнними злочинами згідно з міжнародним правом. Усі винні будуть притягнуті до відповідальності", - заявили в ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, росіяни 12 вересня завдали в Чорному морі ракетного удару по цивільному судну, що перевозило зерно з України до Єгипту.

Фото: Фейсбук / Володимир Зеленський