Генсек НАТО: Авторитарні сили зближуються дедалі більше на тлі війни в Україні

Війна в Україні чітко продемонструвала тенденцію зближення авторитарних режимів Росії, Китаю, Ірану і КНДР та їхню готовність підтримувати одне одного, що вимагає здатності до консолідації від демократичного світу.

Як повідомляє Укрінформ, про це в інтерв’ю британському виданню The Times заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, термін повноважень якого на цій посаді минає 1 жовтня.

«Ми бачимо, як авторитарні сили зближуються більше й більше. Ми це бачили дуже чітко в ході російської війни проти України, під час якої вони всі надають одне одному суттєву взаємну підтримку… З моменту початку російського вторгнення в Україну у 2022 році, Пекін, Москва, Тегеран та ізоляціоністський режим Пхеньяну у Північній Кореї стають дедалі ближчими», - зазначив генеральний секретар НАТО.

На його переконання, президент Китаю Сі Цзіньпін очолює цей авторитарний альянс, та є «вирішальним спонсором» для Путіна. Ця підтримка для Росії з боку режимів у згаданих країнах продовжує збільшуватися.

«Китай є вирішальним спонсором російської агресивної війни проти України. Він підтримує російську воєнну економіку, доставляє компоненти, мікроелектроніку та мікропроцесори в Росію, які та використовує для створення ракет та бомб, та застосовує проти України», - сказав Столтенберг.

Читайте також: НАТО могло б зробити більше для запобігання війні в Україні - Столтенберг

Як зазначає видання, західні демократії занепокоєні тим, що в обмін на військові поставки, Китай може отримувати від Росії технології для забезпечення власного військового домінування. Столтенберг підтвердив дані Вашингтона, що Москва передає Пекіну свої ноу-хау, включаючи передові розробки для підводних човнів, ракет та технології «невидимості».

«Хоча Пекін утримується від поставок в Росію конвенційної зброї, керівники британської розвідувальної служби MI6 та американського ЦРУ бачать, що Китай дедалі більше постає як головний розвідувальний та геополітичний виклик століття», - зазначає The Times.

Видання нагадує, що цього місяця надійшла інформація про поставку в Росію більше 200 балістичних ракет іранського виробництва, які були доставлені через порти в Каспійському морі.

«Є ризик, що Іран може поставити в Росію навіть більше ракет. Але Росія отримує їх не безоплатно. Ми занепокоєні можливістю передання Росією технологій для Ірану для його ракетних програм. Але у будь-якому випадку Росія платить за те, що отримує, і це зміцнює спроможності Ірану», - зауважив Столтенберг.

При цьому, зазначає видання, США та Велика Британія занепокоєнні також ймовірністю того, що в обмін на військове обладнання Іран може отримувати від Росії технології для розвитку власної ядерної програми.

Читайте також: Столтенберг передасть Рютте «естафету» з підтримки України - Стефанішина

Своєю чергою Путін продовжує нарощувати військові зусилля.підкреслює The Times,  На цьому тижні РФ заявила про збільшення власної армії на 180 тисяч солдатів - до 1,5 мільйона осіб. Цей крок виведе армію Росії на друге місце у світі за чисельністю  після Китаю, тобто вона випередить армії США та Індії.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня у штаб-квартирі НАТО відбудеться урочиста церемонія передання повноважень від чинного генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга його наступнику, колишньому прем’єр-міністру Нідерландів Марку Рютте.

Фото: nato.int