Столтенберг передасть Рютте «естафету» з підтримки України - Стефанішина

Столтенберг передасть Рютте «естафету» з підтримки України - Стефанішина

Укрінформ
Єнс Столтенберг, який завершує свою каденцію 1-го жовтня, передасть наступнику, Марку Рютте, всі необхідні дані, щоб оновлена система координації військової та фінансової підтримки України запрацювала якомога швидше.  

Про це у понеділок у Брюсселі під час зустрічі з журналістами, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, заявила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції - міністерка юстиції України Ольга Стефанішина.

Саме так вона прокоментувала підсумки зустрічі із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, яка відбулася сьогодні у штаб-квартирі Альянсу.

«Ми обговорювали реалізацію рішень Вашингтонського саміту із чинним генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Він має підготувати необхідну базу, щоб новий генеральний секретар Марк Рютте міг швидко запустити новостворену місію, яка буде координувати та спрямовувати військову допомогу для України, щоб ця допомога була послідовна, стала й передбачувана» - сказала представниця українського Уряду.

Вона зауважила, що така робота має відповідати публічним заявам, та забезпечити реалізацію рішень щодо сталого фінансування оборонного сектору України.

«Це має забезпечити реалізацію рішень (країн-членів НАТО – ред.) щодо сталого фінансування військової допомоги для України в обсязі не менше 40 мільярдів євро на рік. Це не залежить від бажання, це зобов’язання генерального секретаря, - виконувати ці рішення», - підкреслила Ольга Стефанішина.

Вона нагадала, що місія Альянсу з координації військової допомоги для України функціонує під егідою окремого військового Командування НАТО, що не зв’язано жодними зобов’язаннями з дотримання консенсусу або іншими політичними міркуваннями. Ця місія має запрацювати на повну потужність вже до кінця року.

Читайте також: Повноцінне приєднання України до Робочої групи ОЕСР буде індикатором успішності змін у країні - Стефанішина

«Ми очікуємо, ця місія буде повністю спроможною виконувати свої повноваження» - додала Ольга Стефанішина.

Як вже повідомляв Укрінформ, за рішеннями цьогорічного саміту у Вашингтоні було утворено нове командування НАТО у Вісбадені. Його головними завданнями є координація тренувань для українських військовослужбовців, координація всіх потреб, які Україна має для самозахисту, а також координація логістики для доставки військової допомоги від країн НАТО і міжнародних партнерів до України.

У Вашингтоні союзники погодилися підтримувати обсяг фінансової допомоги для України на рівні 40 мільярдів євро на рік, - саме на таку суму країни-члени Альянсу надавали Україні зброю, летальне та нелетальне військове обладнання щороку після початку повномасштабного військового вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-