Туреччина зацікавлена у БРІКС через відсутність успіхів у процесі вступу в Євросоюз - глава МЗС

Відсутність прогресу у вступі Туреччини в Європейський Союз пояснюється її зацікавленістю в БРІКС, де є намір створення подібних до ЄС інституцій, спільної валюти, інфраструктури тощо. Також Туреччина цікавиться АСЕАН.

Про це міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан сказав під час круглого столу, організованого інформаційним агентством “Анадолу”, повідомляє Укрінформ.

«Щодо членства в БРІКС. Якби наша економічна інтеграція з Європейським Союзом увінчалася членством - вона зараз на рівні Митного союзу. Якби ж вона (інтеграція з ЄС - ред.) вийшла за межі до рівня членства, можливо, ми б не шукали альтернативи”, - сказав Фідан.

За його словами, жодна країна в сучасному світі не має шансу впоратися з кризами самостійно, не формуючи економічні, безпекові, політичні альянси; Туреччина має сильну традицію в культурі створення міждержавних альянсів, участі в них і прийняття на себе відповідальності.

“За моїми спостереженнями, особливо в останні 3-4 роки, на тлі війни між Росією та Україною, війни в Газі на Близькому Сході та інших проблем, переходу Росії та низки інших країн в інший вимір, ми стаємо свідками того, що Європейський Союз досягнув рівня геостратегічної тривоги з точки зору форми свого союзу», - зазначив Фідан.

Турецький міністр провів паралелі між ЄС та БРІКС, вказуючи, що хоч у БРІКС інституціоналізація не була реалізована з моменту її заснування, але йде мова про спільні валюту, методи фінансування, моделі, інвестиції, інфраструктуру тощо.

“Ми заглибимося в це і побачимо. Це те, що ми шукаємо. Як я вже сказав, ми дуже уважно дивимось не лише на БРІКС, а й на АСЕАН. Також дуже зацікавлені в АСЕАН”, - додав Фідан.

На його переконання, “холодна війна”, яка почалася із Заходу, Росії та альянсів з центром тяжіння до Росії, продовжуватиме поглиблюватися та розвиватися в іншому вимірі.

Читайте також: Туреччина пропонує будувати нову архітектуру безпеки, аби припинити війну РФ з Україною

Як повідомляв Укрінформ, Туреччина висловила зацікавлення щодо приєднання до БРІКС, але досі офіційно не підтвердила, що подала заявку на вступ.

Фото: AA