Британія в ОБСЄ: Передача Іраном балістичних ракет Росії несе пряму загрозу європейській безпеці

Британія засуджує передачу Росії іранських балістичних ракет, що становить загрозу не тільки для України, а й для всієї європейської безпеки.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник Великої Британії при ОБСЄ Ніл Голланд на черговому засіданні Постійної ради організації у Відні.

"Минулого тижня РФ скликала одне з найбільш лицемірних засідань Ради Безпеки ООН - щодо "передачі західних озброєнь Україні". Це було цинічне використання Радбезу для критики підтримки суверенної держави у здійсненні нею свого законного права на захист від незаконної агресивної війни Росії. Але, висуваючи ці звинувачення, РФ досягла успіху лише у висвітленні власних подвійних стандартів та дезінформації – характерних ознак її зловмисних дій на нашому континенті та за його межами. Адже всього за кілька днів до зустрічі ми дізналися, що Росія отримала іранські балістичні ракети", - заявив він.

Британський посол підкреслив, що передача Іраном балістичних ракет Росії "становить пряму загрозу європейській безпеці" – так само як і отримання раніше Росією ракет від КНДР в порушення Резолюцій Ради Безпеки ООН.

Читайте також: Міністри закордонних справ G7 зреагували на постачання іранської балістики до Росії

"Між цими двома ситуаціями є критична різниця, яку Росія не хоче визнавати. В одному випадку зброя постачається суверенній державі, Україні, щоб дати їй можливість захистити себе відповідно до міжнародного права. У другому – зброя надсилається Росії, яка веде агресивну війну проти свого сусіда, що порушує Статут ООН і Гельсінський заключний акт. Більше того, ця зброя використовується для заподіяння страждань українському цивільному населенню", - наголосив Голланд.

Очільник британської місії в ОБСЄ також найрішучішим чином засудив обстріл російськими військами співробітників МКЧХ 12 вересня на Донеччині та атаку РФ на цивільне вантажне судно в Чорному морі 11 вересня.

Читайте також: США і Британія занепокоєні, що Росія розкриває Ірану ядерні таємниці - Bloomberg

Як повідомлялося, видання The Wall Street Journal із посиланням на джерела серед американських та європейських посадовців поінформувало, що Іран передав Росії балістичні ракети малої дальності. 

Фото ілюстративне: Getty Images