Європарламент визнав Гонсалеса законно обраним президентом Венесуели

Європейський парламент визнав Едмундо Гонсалеса обраним президентом Венесуели й засудив Ніколаса Мадуро за фальсифікацію виборів і порушення прав людини.

Як передає Укрінформ відповідне повідомлення оприлюднено на сайті Європарламенту.

В ухваленій резолюції (309 голосів «за», 201 – «проти» і 12 утрималися) депутати рішуче засудили «фальсифікацію виборів, організовану підконтрольною режиму Національною виборчою радою, яка відмовилася оприлюднити офіційні результати».

Європарламент визнав Едмундо Гонсалеса законним і демократично обраним президентом країни, а також засудив видачу венесуельським урядом ордера на його арешт.

Читайте також: У Венесуелі видали ордер на арешт лідера опозиції

Згідно з резолюцією, у звітах спостерігачів чітко вказано, що президентські вибори у Венесуелі 28 липня 2024 року не відповідали міжнародним стандартам. Депутати «найрішучішим чином засуджують вбивства, переслідування, порушення та арешти, вчинені проти демократичної опозиції, венесуельського народу та громадянського суспільства, закликаючи покласти край систематичним порушенням прав людини», ідеться в документі.

У зв'язку з цим Європарламент закликав запровадити міжнародні санкції проти членів Національної виборчої ради Венесуели, особисто Мадуро та його найближчого оточення.

Читайте також: Прем’єр Іспанії зустрівся з лідером венесуельської опозиції, який просить притулку в країні

Як повідомляв Укрінформ, 1 серпня США визнали Гонсалеса переможцем виборів, попри те, що виборчі органи Венесуели оголосили перемогу Мадуро.

За офіційною інформацією Мадуро нібито отримав 5,1 млн голосів проти більш як 4,4 млн, у Гонсалеса. Водночас, за даними опозиції, за Гонсалеса проголосувало приблизно 6,2 млн виборців, а за Мадуро – 2,7 млн.

Фото: AA