Зібрали понад мільйон крон на допомогу Україні, витратили на розваги: у Чехії викрили шахраїв

Поліція Праги затримала 18-річного хлопця, який організував збір коштів на допомогу Україні, а ці гроші використовував для власних потреб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Radio Prague International.

За інформацією поліції, пожертвувані гроші молодий чоловік та його спільники використовували для власних потреб та розваг, наприклад, вони подорожували світом, оплачували проживання, купували продукти.

За скоєне діяння зловмиснику загрожує до восьми років ув'язнення.

За даними слідства, члени групи JSME LIDÉ (Ми люди) протягом кількох місяців збирали гроші в універмагах та супермаркетах у Празі та прилеглих муніципалітетах Центральночеського краю.

«Вони, таким чином, скористалися важким становищем людей, які постраждали від війни в Україні, і готовністю громадян зробити свій внесок у допомогу країні. Загальна сума завданих збитків, які нам вдалося довести, на цей момент становить близько одного мільйона ста тисяч крон (близько 44 тисяч євро – ред.), проте ми не можемо виключати, що збитки можуть бути в рази більші», - заявили празькі криміналісти.

Ряд авторитетних організацій, таких як «Чеський Червоний Хрест», Donio, Adra, «Людина в біді» та Міністерство праці та соціальних справ, організували збір коштів для надання допомоги Україні.

Читайте також: У Чехії засновника фонду обвинувачують у розкраданні коштів, призначених для біженців з України

Як повідомляв Укрінформ, у червні чеська поліція звільнила без висування обвинувачень усіх п’ятьох іноземців, які були затримані у Празі після нападу на українських волонтерів.