У Чехії засновника фонду обвинувачують у розкраданні коштів, призначених для біженців з України

У Чехії засновника фонду обвинувачують у розкраданні коштів, призначених для біженців з України

Укрінформ
Прокуратура Праги висунула обвинувачення засновнику чеського фонду Help Ukraine Володимиру Гергелю у розкраданні субсидій, призначених на реалізацію програм з інтеграції українських біженців.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Radio Prague International

Зазначається, що фонд Help Ukraine отримав цільову дотацію від Міністерства освіти Чехії у розмірі 20 мільйонів крон (800 тисяч євро), які мали бути використані для забезпечення роботи громадського центру у празькому районі Розтили.

«В даному випадку прокурор висунув обвинувачення одній людині за дії, які були кваліфіковані як шахрайство із субсидіями», – сказав прессекретар прокуратури Праги Алеш Цимбала.

Центр з інтеграції українських дітей і їх батьків був відкритий у квітні 2022 року. Перераховані освітнім відомством Чехії кошти призначалися, зокрема, на навчання біженців чеської мови. Умовою отримання дотації було забезпечення безкоштовного відвідування дітьми занять. Водночас фонд стягував плату з українських біженців і не платив зарплату власним співробітникам.

Читайте також: Чехія часто може допомогти Україні в тих сферах, де інші не наважуються - Павел

За даними Чеського телебачення, після отримання фондом першої частини міністерської дотації Гергель перерахував близько 2 мільйонів чеських крон на рахунок своєї матері. Пізніше із рахунку фонду були зняті ще 6 мільйонів чеських крон готівкою і одночасно внесені 8 мільйонів крон на придбання квартири у празькому районі Браник.

Як повідомляв Укрінформ, у Чехії перебувають понад пів мільйона українців, 380 тисяч з яких прибули до країни з початку розв’язаної Росією повномасштабної війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-