Чехія часто може допомогти Україні в тих сферах, де інші не наважуються - Павел

Чехія часто може допомогти Україні в тих сферах, де інші не наважуються - Павел

Укрінформ
У зовнішній та безпековій політиці Чеської Республіки сьогодні немає важливішого завдання, ніж подальша підтримка України.

Про це заявив президент Чехії Петр Павел на зустрічі з чеськими послами в Празі, повідомляє idnes, передає Укрінформ.

«Зупинка і, перш за все, провал російської агресії є нашим життєво важливим інтересом», — сказав Павел. Він підкреслив, що перемога Росії мала би вплив не лише на економічну та політичну стабільність у країні та всій Європі, а й, серед іншого, спричинила би ще одну значну хвилю біженців.

Чеській Республіці, за оцінкою її лідера, вдається зберігати єдину, передбачувану та зрозумілу позицію щодо цього ключового питання, і не лише на рівні найвищих конституційних посадових осіб, а й суспільства. В інтересах Чехії продовжувати підтримувати Україну в усіх аспектах і прагнути миру, який буде справедливим і міцним, підкреслив він.

За словами Павела, Чехія довела, що серйозно ставиться до допомоги Україні, і справедливо отримала за це визнання. Президент згадав у цьому контексті ініціативу із закупівлі артилерійських боєприпасів у країнах поза ЄС, яка допомагає українським захисникам подолати критичний період дефіциту амуніції.

Читайте також: Без участі Росії та Китаю переговори щодо війни в Україні неможливі - президент Чехії

«Також зусилля Чехії з реконструкції вже допомагають українським сферам охорони здоров’я та енергетики, які зазнали серйозних випробувань», - сказав президент. Він зауважив, що Чехія часто може допомогти в тих сферах, в яких інші не наважуються.

Павел зазначив, що зовнішня політика Чехії має забезпечити, щоб у міжнародному середовищі не перестали діяти правила і щоб право сильного не переважало над силою права. Він сказав, що успіх зусиль, спрямованих на те, щоб правила не перестали діяти в міжнародному середовищі, буде вимірюватися в довгостроковій перспективі тим, скільки країн поза західним колом вдасться переконати в цьому баченні.

«Насамперед Росія, а також Китай та інші актори дедалі наполегливіше впливають на політику країн так званого глобального Півдня», – додав політик. Він закликав не допустити, щоб переважала російська інтерпретація війни в Україні чи хибна думка про те, що інтереси цих країн найкраще можуть захистити автократичні влади.

Читайте також: Президент Чехії вважає за можливе членство України в НАТО за тимчасової окупації частини її території

Президент ЧР також зазначив, що російська агресія надала нової актуальності НАТО та нової динаміки процесу розширення ЄС.

На завершення президент зазначив, що в найближчі 12 місяців на Чехію і світ чекає кілька ключових подій, серед яких назвав важливі річниці та зміну президента США.

Нарада послів Чеської Республіки розпочалась 26 серпня та триватиме до 29 серпня.

Фото: Radek Veber, MAFRA, Petr Pavel

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-