У Франції представили новий уряд Мішеля Барньє

У суботу пізно ввечері після більш як двох тижнів інтенсивних переговорів з усіма політичними силами французам представили урядову команду нового прем’єр-міністра Мішеля Барньє.

Як передає Укрінформ, список з 39 міністрів, заступників міністрів та державних секретарів озвучив під час короткого брифінгу генеральний секретар Єлисейського палацу Алексіс Колер.

Згідно з протоколом, першим назвали призначеного на посаду міністра внутрішніх справ. Ним став Бруно Рітейло, який раніше очолював групу партії "Республіканці" в Сенаті. У Раді міністрів його супроводжуватимуть Анні Женевар, міністр сільського господарства, та Жан-Ноель Барро, міністр Європи та закордонних справ.

Новий уряд на чолі з Мішелем Барньє об'єднує різних політиків із центру, а також правих. Ці два табори зазнали поразки на парламентських виборах на початку літа.

Серед лівих кандидатів, які здобули перемогу, у переліку фігурує лише новий міністр юстиції Дідьє Міго, колишній соціаліст та голова Вищого органу з питань прозорості публічного життя.

Читайте також: Провідні політики Франції по-різному відреагували на призначення нового прем'єра

У повному складі уряду Барньє 20 жінок і 19 чоловіків.

Свої посади зберегли також кілька міністрів з уряду Габріеля Атталя, а саме Себастьян Лекорню залишиться міністром збройних сил та ветеранів, а Рашида Даті- культури та спадщини.

Серед найважливіших призначень - Антуан Арман, який очолить міністерство економіки, фінансів та промисловості та Анн Женете, яку призначено міністеркою освіти.

На додаток до списку міністрів, Єлисейський палац оприлюднив також перелік заступників міністрів. У ньому привертає увагу прізвище Бенджамена Аддада, який буде відповідальний за Європу. Раніше цей депутат від макронівської партії "Ренесанс" очолював групу дружби Франція-Україна у Національній асамблеї.

Читайте також: Понад 50% французів задоволені призначенням Барньє на посаду прем’єра

Президентський палац повідомив, що глава держави Еммануель Макрон збере всіх членів уряду на засідання Ради міністрів, яке відбудеться в понеділок, 23 вересня, о 15:00.

Як повідомляв Укрінформ, у Парижі на площі Бастилії цієї суботи відбулися протести, організовані ультралівою партією «La France Insoumise» (LFI), до якої долучились також екологи, феміністичні та студентські асоціації.

Загалом по Франції було заплановано близько шістдесяти демонстрацій через призначення президентом Емманюелем Макроном прем’єр-міністра Мішеля Барньє.

Фото: STEPHANE DE SAKUTIN