Франція - за розширення Радбезу ООН і мир на основі верховенства права в Україні

Франція залишається повністю мобілізованою для врегулювання міжнародних криз та продовжує засуджувати російську агресію в Україні, виступаючи за мир на основі верховенства права. 

Франція також виступає за реформу системи глобального управління, зокрема за розширення Ради Безпеки ООН. Як передає кореспондентка Укрінформу, про це заявив новопризначений міністр Європи та закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро у своїй промові на Саміті майбутнього в Нью-Йорку.

«Франція залишатиметься повністю мобілізованою для врегулювання великих криз, які підривають міжнародний порядок. Вона продовжуватиме рішуче засуджувати російську агресивну війну проти України і вимагати миру на основі верховенства права», - підкреслив Барро.

За його словами, Франція не стоятиме осторонь жодного збройного конфлікту Водночас його країна прагне реформувати систему управління, засновану на повазі до норм права і чітких принципів, встановлених після Другої світової війни.

«Система, заснована на співробітництві між державами зараз потребує реформування, оскільки глобальне управління має бути більш репрезентативним і колективно більш ефективним. Кожен повинен зробити свій внесок», - додав він.

Читайте також: Система ООН потребує рішучих дій з реформування – прем’єр Люксембургу

Новий порядок денний має модернізувати інструменти Організації Об'єднаних Націй для забезпечення миру та національної безпеки.

«Відповідно до своїх історичних зобов'язань перед Організацією Об'єднаних Націй, Франція працює над тим, щоб Пакт майбутнього виправдав очікування держав-членів щодо реформи Ради Безпеки. Ми виступаємо за розширення в обох категорій членства та за посилення присутності Африки, в тому числі серед постійних членів», - пояснив Барро.

Як повідомляв Укрінформ, раніше держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Організацію Об’єднаних Націй потрібно перетворити на сучасний інструментякий відповідатиме реаліям сьогодення, а не світу зразка 1945 року, коли була заснована Організація.

Фото: Le DL/Bertrand Riotord