Система ООН потребує рішучих дій з реформування – прем’єр Люксембургу

Система ООН потребує рішучих дій з реформування – прем’єр Люксембургу

Укрінформ
Організація Об’єднаних Націй потребує реформ, зокрема, посилення ролі ротаційного представництва країн у Радбезі ООН, підвищення ролі Генасамблеї ООН в ухваленні рішень, коли робота РБ ООН заблокована через вето країни-постійного представника.

Про це сьогодні у Нью-Йорку, у другий день роботи Саміту майбутнього, який відбувається в рамках заходів Генеральної Асамблеї ООН, заявив прем’єр-міністр Люксембургу Люк Фріден (Luc Frieden), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нам треба рухатися від слів до більш ефективних дій з реформування ООН. Рада Безпеки має стати більш представницькою, більш відповідальною перед усіма країнами-членами. Досвід свідчить, що держави, які були обрані до складу Ради Безпеки, можуть вносити зміни та відкривати нові перспективи, особливо коли постійні члени (РБ) є розділеними… Давайте посилимо роль Генеральної Асамблеї, зокрема, тоді, коли Рада Безпеки заблокована (застосуванням) вето», - сказав керівник уряду Люксембургу.

Він зауважив, що в умовах сьогодення жодна країна, незалежно від її розміру, не може самотужки подолати виклики, перед якими постає. Саме цей факт знаходиться в основі багатосторонніх зобов’язань, які містяться в Хартії ООН. Преамбула цього документа окремо наголошує на зобов’язанні всіх країн-членів зробити все можливе, щоб врятувати наступні покоління від лиха війни.

«Але сьогодні ми бачимо, що це лихо війни вражає народи світу. Я думаю про людей України, які з виключною мужністю чинять спротив загарбницькій війні, що була розв’язана президентом Російської Федерації. Я думаю про людей, які були захоплені конфліктом на Близькому Сході, та про народи Африки, - в Судані, в регіоні Сахель, та всюди, - які страждають від війни, відсутності безпеки та від тероризму. Міжнародний порядок, заснований на верховенстві права, переживає кризу… Для виправлення ситуації немає «чарівних ліків», не існує єдиного рішення. Все це вимагає (виконання) конкретних зобов’язань, день за днем», - зазначив Фріден.

Він висловив переконання, що рішучого реформування потребує також глобальна фінансова архітектура, яка вже не відповідає вимогам сучасності, зокрема, потребам країн, що розвиваються. Люксембург вважає, що розвиток системи безпеки та захист прав людини мають йти поряд одне з одним.

«Люксембург продовжить виконувати зобов’язання щодо виділення офіційної допомоги для розвитку, спрямовуючи на це кожного року 1 відсоток від нашого ВВП. На додаток, ми будемо дотримуватися зобов’язань у «кліматичному» фінансуванні, та надалі підтримуватимемо мобілізацію приватних фінансів, з використанням досвіду наших фінансових центрів та бірж», - сказав Фріден.

Він зауважив, що Люксембург «аплодує» ухваленому вчора Пакту майбутнього, та привітав зусилля Німеччини й Намібії у сприянні переговорам навколо цього документа, який відкриває перед людством нові перспективи та надає народам світу надію на краще.

Читайте також: Президент Латвії: Роботу Радбезу ООН треба вдосконалити у найкоротші терміни

Як повідомляв Укрінформ, Генеральна Асамблея ООН схвалила вчора головний документ Саміту майбутнього, так званий «Пакт майбутнього», попри спротив Росії. Цей документ у 42 сторінки відображує наміри країн щодо розв’язання глобальних проблем – від воєнних конфліктів і зміни клімату до штучного інтелекту й реформування ООН і глобальних інституцій.

У понеділок на Саміті майбутнього, що відбувається у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, виступить Президент України Володимир Зеленський.

Фото: chronicleonline.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-