Президент Латвії: Роботу Радбезу ООН треба вдосконалити у найкоротші терміни

Президент Латвії: Роботу Радбезу ООН треба вдосконалити у найкоротші терміни

Укрінформ
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс закликав переглянути роботу безпекових структур ООН, причому в найкоротші терміни. Треба вдосконалити методи роботи Ради безпеки, щоб її постійні члени, зокрема Росія, виконували свої зобов'язання щодо захисту миру та безпеки.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу із посиланням на трансляцію на сайті ООН.

«ООН відіграє важливу роль у захисті міжнародного миру та безпеки. Проте ті структури, які ми збудували, необхідно переглянути, причому в найкоротші терміни. Вони мають стати більш представницькими, при цьому - відображати політичні та економічні реалії сьогодення. Латвія активно підтримує рішучий настрій на вдосконалення методів роботи Ради Безпеки. Її постійні члени повинні виконувати свої зобов'язання щодо захисту миру та безпеки - зокрема Росія, яка продовжує вести жорстоку агресивну війну проти України», - підкреслив Рінкевичс.

Він також додав, що для реалізації цілей, вказаних в ухваленому на саміті Пакті майбутнього, треба діяти більш рішуче.

Президент Латвії стисло зупинився на важливості різних напрямків дій для досягнення цілей сталого розвитку - використання цифрових технологій, залучення молоді до повноцінної участі у процесі ухвалення рішень, а також досягнення гендерної рівності. «Розширення прав та можливостей жінок - це важлива передумова для сталого розвитку. Латвія здавна виступала за реалізацію прав жінок… Особливий наголос при цьому слід ставити на викорінення сексуального насильства в умовах збройного конфлікту», - наголосив Рінкевичс.

Генеральна Асамблея ООН схвалила у неділю головний документ Саміту майбутнього попри спротив Росії, яка намагалася внести свої поправки, погрожуючи відмовою підтримати консенсусний документ. Поправки Росії були відхилені 143 голосами. 42-сторінковий «Пакт майбутнього» містить перелік намірів країн щодо розв’язання глобальних проблем – від воєнних конфліктів і зміни клімату до штучного інтелекту й реформування ООН і глобальних інституцій.

Читайте також: Експрезидент Латвії пояснив побоювання Заходу щодо використання ЗСУ далекобійної зброї

На Саміті майбутнього генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що документи, які розглядаються під час Саміту, відкривають шлях до нових перспектив і можливостей, зокрема - реформування Ради Безпеки ООН. Це важливо, оскільки ця структура застаріла, її авторитет підірваний.

Як повідомляв Укрінформ, у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку в неділю відкрився дводенний Саміт майбутнього, на якому в понеділок, приблизно о 15:00 (22:00 за Києвом) виступить Президент України Володимир Зеленський.

Фото: UPI

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-