Експрезидент Латвії пояснив побоювання Заходу щодо використання ЗСУ далекобійної зброї

Експрезидент Латвії пояснив побоювання Заходу щодо використання ЗСУ далекобійної зброї

Ексклюзив
Укрінформ
Експрезидент Латвії Раймондс Вейоніс особисто виступає за дозвіл Україні завдавати далекобійною зброєю удари по військовим цілям у РФ. При цьому, за його словами, для західної сторони принципово важливо, щоб не було невиправданих жертв від ударів, завданих її зброєю.

Таку думку Вейоніс висловив в інтерв'ю Укрінформу.

«У принципі, я за те, щоб був такий дозвіл. Але водночас є тривога. Якщо буде ухвалено таке рішення – щоб воно використовувалося правильно. Якби було стовідсотково ясно, що удари будуть завдаватися лише по військових об'єктах, тоді все окей, все зрозуміло», – розмірковує Вейоніс.

Але, за його словами, «було б найгірше, якби українська сторона завдала якогось помилкового удару, наприклад, по пологовому будинку». Це своєю чергою може зруйнувати ситуацію підтримки союзниками «і Захід відкличе всі дозволи».

В якості прикладу подібної помилки через «людський фактор», Вейоніс наводить гіпотетичний удар, здійснений у важкому психологічному стані, наприклад з міркувань помсти. «Головне, що я хочу пояснити: для західної сторони дуже важливо, щоб не було невиправданих жертв від ударів, завданих її зброєю», - пояснив латвійський експрезидент.

У відповідь на запитання, чи можна екстраполювати висловлені ним побоювання на чинних політиків, лідерів західних країн, Вейоніс відповів: «Думаю, що так».

Читайте також: Заходу треба ментально й технічно бути готовим до війни - експрезидент Латвії

Раймондс Вейоніс був міністром оборони (2014-2015) і дев’ятим Президентом Латвії (2015-2019). Наразі триває його друга каденція в якості голови Латвійської баскетбольної асоціації (LBS). На цій посаді він всіляко сприяє допомозі Україні, українським спортсменам, а також українськім біженцям у Латвії.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Президент Володимир Зеленський заявив, що для України є важливим, щоб інші держави почули її аргументи щодо далекобійної зброї та всієї оборонної співпраці з партнерами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-