Ассанж вперше після звільнення публічно виступить на правовому комітеті ПАРЄ

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж вперше після свого звільнення з британської в’язниці виступить публічно під час свідчення в Комітеті з правових питань і прав людини Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters із посиланням на заяву WikiLeaks.

Зазначається, що рішення запросити Ассанджа відбулося після доповіді ПАРЄ щодо його справи, в якій було зроблено висновок, що він був політичним в’язнем.

Автори документа також закликали Велику Британію провести розслідування щодо того, чи зазнавав він нелюдського поводження під час свого ув’язнення.

Виступ Ассанжа відбудеться у французькому Страсбурзі 1 жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, 25 червня Джуліан Ассанж залишив в’язницю у Британії після досягнення угоди з владою США, згідно з якою він визнає себе винним у кримінальних звинуваченнях і виходить на свободу.

Читайте також: Угода, що звільняє від в’язниці: Ассанж визнав провину в оприлюдненні військових таємниць США

Наступного дня літак, що перевозив Ассанжа, приземлився в аеропорту австралійської столиці Канберрі.

Звільнення Ассанжа завершило юридичну сагу, яка тривала 14 років, протягом яких журналіст провів п'ять років у в'язниці суворого режиму і сім років у посольстві Еквадору в Лондоні, щоб не бути екстрадованим до США, де йому було пред'явлено 18 кримінальних звинувачень. Якби його визнали винним, йому б загрожувало покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 175 років.

Фото: dpa