Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж повернувся до Австралії

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж повернувся до Австралії

Укрінформ
Літак, що перевозив засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, в середу приземлився в аеропорту австралійській столиці Канберрі.

Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

Ассанж повернувся на батьківщину о 19:30 за місцевим часом, де його зустріла дружина Стелла, а також численні прихильники, які аплодували його прибуттю, а деякі вигукували "ми любимо тебе, Джуліане" і "ласкаво просимо додому".

Ассанж прибув до Австралії на борту приватного літака Bombardier разом зі своєю юридичною командою, послом у США Кевіном Раддом і верховним комісаром Великої Британії Стівеном Смітом.

Пізніше в середу ввечері відбулася пресконференція, на якій виступила дружина, а також адвокати Ассанжа Дженніфер Робінсон і Баррі Поллак. Дружина Ассанжа подякувала прихильникам, але попросила про приватність, поки її чоловік одужує.

"Джуліану потрібен час, щоб одужати. Щоб звикнути до свободи", - сказала вона журналістам.

На іншій пресконференції незабаром після приземлення Ассанжа прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албанезес казав, що він "радий бути першою людиною", яка поговорила з Ассанжем "відразу після того, як колеса літака торкнулися землі".

Сам засновник WikiLeaks поки не дав жодних коментарів.

У своєму пості у X Стелла Ассанж попросила прихильників допомогти покрити "величезний борг у 520 000 доларів США" перед австралійським урядом за чартерний рейс – Джуліану Ассанжу не дозволили летіти комерційними авіалініями до Сайпану і далі в Австралію.

Звільнення Ассанжа завершує юридичну сагу, яка тривала 14 років, протягом яких журналіст провів п'ять років у в'язниці суворого режиму і сім років у посольстві Еквадору в Лондоні, щоб не бути екстрадованим до США, де йому було пред'явлено 18 кримінальних звинувачень. Якби його визнали винним, йому б загрожувало покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 175 років.

Читайте також: Угода, що звільняє від в’язниці: Ассанж визнав провину в оприлюдненні військових таємниць США

Як повідомляв Укрінформ, 25 червня Джуліан Ассанж залишив в’язницю у Британії після досягнення угоди з владою США, згідно з якою він визнає себе винним у кримінальних звинуваченнях і виходить на свободу.

Фото: PA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-