У Брюсселі показали компоненти російської зброї, вироблені на Заході

Відео

У приміщенні Українського хабу в Брюсселі відбулося відкриття експозиції уламків російської зброї, з якої були вилучені компоненти електроніки та складові частини, вироблені у країнах Заходу.

Представлені зразки експозиції викликали широкий інтерес серед європейської громадськості та журналістів, повідомляє Укрінформ.

Під час відкриття експозиції спеціальний посланник з питань виконання санкцій ЄС Девід О’Салліван зауважив, що факт використання Росією західних компонентів у зброї, що вбиває українців, вимагає посиленої уваги та рішучих заходів від Євроінституцій, які опікуються питаннями санкцій, щоб максимально ускладнити для країни-агресора доступ до таких матеріалів.

«Ця експозиція є особливо повчальною для тих, хто працює із санкціями. Ми бачимо тут багато компонентів та результатів західних досліджень. Це є для нас постійним викликом, - зробити отримання цих компонентів більш важким, більш повільним та більш коштовним для Росії, яка використовує їх у своїй небезпечній зброї», - зауважив спецпредставник Європейського Союзу.

За словами Девіда О’Саллівана, народ України продемонстрував видатну стійкість у боротьбі проти російської агресії, і наразі саме Захід має продемонструвати подібну витривалість, допомагаючи Україні у військовому вимірі, фінансово й політично, і в тому числі шляхом застосування санкцій, які мають зупинити потік «західних» компонентів для російської зброї.

Радник-уповноважений Президента України з питань санкційної політики Владислав Власюк наголосив, що Україна, зі свого боку, проводить багато роботи із західними партнерами, щоб санкції ЄС, зокрема ті, що спрямовані на передачу Росії електроніки та технологічних компонентів для виробництві зброї, працювали більш ефективно.

«Ми всі робимо дуже багато, щоб санкції стали більш дієвими. У нас є хороші ідеї і щодо посилення експортного контролю та правового наповнення контрактних виключень «не для Росії». Це стосується певних фінансових санкцій. Тож, сподіваємося, надалі санкції матимуть більший ефект, щоб Росія не отримувала ці західні компоненти. Ідея цієї експозиції - показати реальні складові зброї, яка просто зараз вбиває українців, щоб люди усвідомлювали, чому ці компоненти не мають потрапляти в Росію», - зауважив представник офісу Президента України.

Читайте також: Ракети й безпілотники РФ містять компоненти з понад 20 країн - Інститут судекспертиз

Представник України при ЄС Посол Всеволод Ченцов, який також взяв участь у заході, наголосив, що головна ідея цієї експозиції й полягає у тому, щоб європейці могли на власні очі побачити та майже доторкнутися до тих елементів західного виробництва, які Росія використовує для вбивства мирних людей в Україні.

«Ця електроніка, на жаль, потрапляє у Російську Федерацію, і використовується для того, щоб вбивати українців. І не лише електроніка, - це й компоненти для виробництва дронів та іншого військового обладнання. Вони (росіяни – ред.) не можуть це робити без участі західних компаній. Тому нам важливо це показувати, важливо про це говорити. Ми поступово будемо ускладнювати життя росіянам, обмежувати їхній доступ до західних компонентів», - зауважив український дипломат.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу про те, які реальні заходи можуть бути застосовані проти країн або компаній, які долучені до протиправної торгівлі з Росією забороненими компонентами, Всеволод Ченцов нагадав, що ці заходи вже зараз відображені у вже існуючих санкційних пакетах ЄС проти країни-агресора, тож зараз постає питання щодо їх ефективної імплементації.

Читайте також: Більшість компонентів для російської зброї надходить з Китаю - ОП

«Вже є набір таких заходів, який відображений, в тому числі у санкційних пакетах. Це так звані російські виключення. Компанії повинні нести відповідальність, якщо їхня продукція потраплятиме на російський ринок. Але ця вимога поки що не поширюється на філії деяких європейських компаній у Південно-Східній Азії. Тому ми зараз працюємо над тим, щоб у ці положення були враховані у наступному санкційному пакеті. Це значно підвищить рівень відповідальності цих виробників», - сказав український посол.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, ракети та безпілотники, які Росія використовує для щоденних атак на мирні міста і селища України, містять компоненти, виготовлені у більш ніж 20 країнах світу. Значна частина електроніки та запасних частин вироблені в країнах Заходу, включаючи США, Німеччину, Велику Британію та інші. Хоча більшість цих компонентів від початку не були призначені для використання у військовому виробництві, Росія продовжує використовувати їх для виробництва зброї.

У 2023 році, в обхід західних санкцій, РФ змогла імпортувати чипи для виготовлення зброї на понад 1 мільярд доларів. Від початку повномасштабного вторгнення Російська Федерація випустила по території України понад 8 тисяч ракет всіх типів, що були виготовлені із використанням згаданих компонентів.