Ракети й безпілотники РФ містять компоненти з понад 20 країн - Інститут судекспертиз

Ракети й безпілотники РФ містять компоненти з понад 20 країн - Інститут судекспертиз

Ексклюзив
Укрінформ
Ракети та безпілотники, які Росія використовує для щоденних атак на мирні міста і селища України, містять компоненти, виготовлені у більш ніж 20 країнах.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила заступниця директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції Наталія Нестор.

“Наші експерти знаходять у ракетах, якими Росія атакує Україну, іноземні компоненти. Ракети та безпілотники, які Росія використовує для щоденних атак на мирні міста і селища України, містять іноземні компоненти, вироблені у понад 20 країнах світу. Це Китай, Німеччина, Японія, Нідерланди, Швейцарія, Тайвань, США, Канада, Іран тощо”, - сказала вона.

Нестор також зазначила, що за 2023 рік експерти Київського науково дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції, провели близько 30 тисяч досліджень, пов'язаних з фактами воєнної агресії Росії проти України.

За її словами, експерти КНДІСЕ досліджують майже всі типи російських ракет (“Іскандер”, “Кинджал”, “Калібр”, Х-101, Х-55, Х-59 тощо), які Росія запускає по Україні. Крім того, об’єктами дослідження є ударні безпілотні літальні апарати типу Shaheed-136, Shaheed-121, а також розвідувальні безпілотники – “Картограф”, “Орлан-10”, Supercam.

“Так, наприклад, у “Шахедах” це сервоприводи, процесори, перемикачі, генератори зі США, контактні наконечники з Ірану, свічки запалювання, індикатори з Китаю, електричні насоси паливні з Німеччини та Великої Британії, сальники з Тайваню, модулі Шотткі з Південної Кореї тощо. У ракеті “Кинджал” це датчики з Іспанії, буфери, діоди, трансивери, перетворювачі зі США, флеш-пам'ять з Тайваню, фільтри з Японії, реле з Німеччини, перетворювачі зі Швейцарії тощо. Це означає, що всі ракети та дрони, їхній основний високотехнологічний складник, без якого вони б не могли існувати, вироблений не в Росії, а в інших країнах. Мова про компоненти систем навігації, керування, наведення, мікросхеми, різноманітні чипи, датчики, плати тощо”, - вказала вона.

Нестор розповіла, що більшість електронних компонентів не мають виняткового призначення для зброї. “Є деталі подвійного призначення, які використовуються і в побуті. У пральних машинках, комп'ютерних технологіях, мережевому зв'язку тощо. Такі товари завозять для одного використання, а зрештою роблять складниками зброї. У ракетах одного типу немає однакового набору компонентів у конкретних системах. Виходять із того, що мають, що змогли завести до РФ”, - пояснила експертка.

Читайте також: Західні компоненти є в усіх високотехнологічних зразках російської зброї - експертка

Вона також зазначила, що мікрочипи нідерландських компаній NXP і Nexperia також, попри санкції, і далі потрапляють до Росії.

“Продукцію NXP і Nexperia знаходили у БПЛА Shahed-136, ZALA, ПТЕРО, “Елерон-3СВ”, “Куб”, “Орлан-10”, “Тахион”, “Герань-2”, Х-101, ОТРК “Іскандер”, - сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, у 2023 році попри санкції РФ змогла імпортувати чипи для виготовлення зброї на понад 1 мільярд доларів. Від початку повномасштабного вторгнення Російська Федерація випустила по території України понад 8 тисяч ракет всіх типів. https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3742654-rf-v-obhid-sankcij-kupue-tovari-podvijnogo-priznacenna-na-milardi-dolariv.html

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-