Західні компоненти є в усіх високотехнологічних зразках російської зброї - експертка

Західні компоненти є в усіх високотехнологічних зразках російської зброї - експертка

Укрінформ
Абсолютно в усіх високотехнологічних зразках російської зброї є західні компоненти і Росії досі вдається їх отримувати попри "пекельні санкції".

На цьому акцентувала в інтерв’ю Українському радіо виконавча директорка Незалежної антикорупційної комісії Олена Трегуб, коментуючи новий аналітичний звіт НАКО щодо наявності західних запчастин у російських винищувачах, передає Укрінформ.

Зокрема, у звіті йдеться, що в російських військових літаках є компоненти сотень іноземних компаній, і понад 60% цих компонентів надійшло від американських виробників.

"Це перевірені факти і це насправді не є чимось дивним. Тому що абсолютно в усіх високотехнологічних зразках російської зброї (дронах, ракетах, артилерійських установках) є західні комплектуючі. Чому домінує Америка? Тому що Америка має найбільше таких компаній-виробників, які виробляють високотехнологічні, наприклад, чіпи, які потрібні для цієї зброї. Вони не використовуються у побутовій техніці. Це чіпи більш високої якості, і їх може виробляти тільки невелика група країн. Наприклад, США, Швейцарія, Тайвань, Німеччина, Японія і практично все. Вони не контролюють ці комплектуючі. І іноді це навіть не мікрочіпи, це навігаційні модулі, системи зв'язку, системи наведення вогню, різні речі. Це все виробляє Захід, і воно все знаходиться в російській зброї", - констатувала експертка.

Вона підтвердила, що залежність Росії від імпортних технологій колосальна, у деяких видах зброї – 80-90%. Але незважаючи на понад 10 тисяч санкцій і те, що, приміром, 56% комплектуючих у літаках належать до так званого "критичного списку", Кремлю все ж вдається їх купувати, хоча й втридорога.

"Ніхто напряму Росії не продає. Зазвичай ¾ цього імпорту йде в Росію через Китай", – констатувала аналітикиня. Фігурують у цьому переліку також Гонконг, Сейшельські Острови, Киргизстан, Казахстан і навіть країни Заходу. "Але розуміємо, що вся ця мережа координується не бізнесом, а російською ФСБ і ГРУ", – додала Трегуб.

Експертка також вказала, що у звіті НАКО Угорщина фігурує як країна-посередник, яка закуповує ці технології в Америки, в інших країнах і продає Росії.

Читайте також: «Діставши» російський Су-57, Україна поповнила колекцію «уражено вперше»

Водночас вона зазначила, що схеми обходу санкцій російськими компаніями, які досі імпортують західні технології через треті країни, "піддаються зменшенню і мінімізації".

"По-перше, треба цю агентурну мережу, яка по всьому світу скуповує, обмежити у діях – виявити, арештувати або вислати з країн, щоб Росії стало важче працювати. По-друге, потрібно ввести жорстку відповідальність, штрафи, кримінальну відповідальність для компаній. Для банків це вже було введено Сполученими Штатами. Але це потрібно робити не тільки для банків, а й для виробників мікрочіпів, верстатів та інших важливих речей. І, по-третє, потрібно, щоб країни знайшли можливість більш ефективної співпраці. Щоб вони більш автоматично координували і робили це все у більш швидкому режимі. Тоді буде ефект від санкцій", - підкреслила Трегуб.

Насправді, за її словами, західні уряди "прислухаються, вони теж стурбовані цим всім", але їм, на жаль, поки що не вдається дотримуватися цих "пекельних санкцій".

Як повідомляв Укрінформ, 12 червня уряд США оголосив про запровадження санкцій проти понад 300 фізичних та юридичних осіб у Росії та третіх країнах, які забезпечують підтримку її воєнної машини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-