«Діставши» російський Су-57, Україна поповнила колекцію «уражено вперше»

«Діставши» російський Су-57, Україна поповнила колекцію «уражено вперше»

Укрінформ
Ці літаки дорогі, у РФ їх небагато, але головне – ворог отримав черговий потужний репутаційний удар

8 червня став чорним днем для Повітряно-космічних сил країни агресорки Росії: в Астраханській області на аеродромі «Ахтубінськ», який знаходиться за 589 кілометрів від лінії фронту, було уражено два літаки Су-57, які росіяни гордо називають «винищувачами 5-го покоління», хоча експерти наполягають, що скоріше це покоління 4+.

Уражений Су-57 на аеродромі Ахтубінськ
Уражений Су-57 на аеродромі Ахтубінськ

Втім, важливо не стільки це, скільки те, що це сталося не просто вперше за понад два роки повномасштабного вторгнення РФ в Україну, це перша така втрата в історії війн взагалі. І таких «вперше», до слова, вже було чимало. Наприклад, узимку 2024 року Повітряним силам ЗСУ вдалося збити дві дорогезні ворожі «пташки» дальнього радіолокаційного виявлення (ДРЛВ) А-50. Але про це дещо згодом.

СУ-57 – ЦЕ ВИНИЩУВАЧ «П’ЯТОГО ПОКОЛІННЯ» ЧИ НІ ЗОВСІМ?

Якщо в «Теслу» вставити двигун від «Жигулів» – вона перестає бути «Теслою». З російським багатоцільовим винищувачем Су-57 (за кодифікацією НАТО Felon, Злочинець) так само.

РФ класифікує Су-57 як «літак 5-го покоління», тобто найсучасніший тип реактивних винищувачів.

Це винищувач розробило дослідно-конструкторське бюро ім. Сухого. Початково у розробку входила також Індія, але пізніше вийшла із програми (чому – див. нижче).

Терміни поставки цих літаків у російські війська постійно відтягувалися. Спочатку планувалося озброїти ними армію вже у 2015 році, потім термін перенесли на 2016, 2017, 2018... Лише у 2020 році перший Су-57 надійшов у розпорядження ВПС РФ, а реально використовувати його почали під час війни в Україні. Вперше – у квітні 2022 року для ударів ракетами по об'єктах в Кіровоградській області та припортовій інфраструктурі Одещини. Ще один випадок – 7 лютого 2024 року, коли по Миколаївській, Полтавській і Сумській областях росіяни випустили три керовані авіаційні ракети Х-59 і три ракети Х-69. П'ять із шести ракет вдалося збити. Окрім цього, точно відомо, що росіяни застосували Х-69 для атак на українську інфраструктуру – зокрема на Трипільську ТЕС.

Втім, є важливий нюанс – ці винищувачі жодного разу не залітали у повітряний простір України, хоча ворог рекламував, що вони «здатні запросто прорвати загороду ППО та завдавати швидких та точних ударів, не боячись збиття».

Су-57
Су-57

Згідно з відкритими даними, Су-57 має такі технічні характеристики:

  • екіпаж – одна людина;
  • довжина – 19,7 м;
  • розмах крила – 14 м;
  • висота – 4,8 м;
  • маса порожнього літака – 18,5 т;
  • максимальна швидкість на висоті – близько 2600 км/год;
  • максимальна безфорсажна швидкість – приблизно 2100 км/год;
  • тривалість польоту – до 5,8 години;
  • практична стеля – 20 000 м.
  • озброєння – 30-мм вбудована гармата, ракети для повітряного бою РВВ-МД2 та РВВ-СД Р-77М, для ударів по наземним цілям КАБ-1500 (лише на зовнішній підвісці), КАБ-500 та КАБ-250, а також ракети Х-35, Х-38, Х-58УШК, Х-59, Х-69.

Тепер про «Теслу» з двигуном «Жигулів» або про те, що не так із Су-57?

Почнемо з того, що літакам п’ятого покоління, до яких РФ відносить Су-57, мають бути властиві кілька виняткових характеристик, серед яких:

  • високоефективні двигуни;
  • можливість крейсерського польоту на надзвукових швидкостях без використання форсажу;
  • високі швидкісні показники (максимальна безфорсажна швидкість – не менше Мах 2);
  • надманевреність;
  • кардинальне зменшення помітності літака, зокрема радіолокаційної та інфрачервоної, завдяки стелс-технологіям (зміні геометрії літака і сопел двигунів; застосуванню радіопрозорих композиційних матеріалів і радіопоглинаючих покриттів, а також завдяки переходу бортових датчиків на пасивні методи отримання інформації та режими підвищеної прихованості).

Так от, військові експерти зазначають, що Су-57 не відповідає характеристикам «п'ятого покоління» – формально «четвертого+», тобто є радше літаком перехідного типу.

 «НЕДОП’ЯТЕ» ПОКОЛІННЯ – ОСЬ ЧИМ НАСПРАВДІ Є ЦЕЙ ЛІТАК

«Згідно з концепцією п'ятого покоління, двигун борту має бути захищений від відповідного радіоелектронного впливу. Максимально захищений від теплового випромінювання. Цього росіяни не досягли. У них досі всі Су-57 мають двигуни так званого першого етапу. Такі самі, як стоять на четвертому плюс-плюс поколінні – на Су-35 і Су-34», – коментує авіаційний експерт і провідний науковий співробітник НАУ Валерій Романенко.

Окрім цього, росіяни не змогли оснастити Су-57 ефективними системами передачі тактичної інформації.

Наприклад, американські літаки мають змогу побачити зенітний комплекс і, не входячи у небезпечну зону, передати інформацію артилерії, – а росіяни так не можуть.

«Літак п’ятого покоління має бути дуже глибоко інтегрований в усі системи управління військами – зокрема в системи управління ППО, повітряно-космічних сил і навіть сухопутних військ. Наприклад, американський літак JSF (Joint Strike Fighter) F-35 Lightning II, який приймають на озброєння країни НАТО, може сам без додаткових штабів бути пов’язаний з будь-яким ракетним чи артилерійським підрозділом і здійснювати коригування артилерійського вогню, – розповідає Валерій Романенко. – Якщо він бачить якусь зенітну систему, то він може самостійно передавати інформацію на командний пункт. Він на своєму дисплеї тактичної інформації обирає підрозділ, моментально зв’язується з ним і реалізує вогневе ураження загрози для себе. У росіян такої інтеграції бойових систем управління в Су-57 немає. Для цього потрібні системи обміну інформацією дуже високого рівня, з високою здатністю до передавання великих обсягів».

А ще Су-57 на ділі є не просто неефективним, а й небезпечним. Фірма, яка виробляла для цього винищувача так званий «новітній» комп'ютер «Ельбрус», перебуває під санкціями з 2022 року, а у 2023 році вона відмовилася поставляти технології російському Міноборони. Тож бортовий комп'ютер Ш-121 та БЦОМ ІМА БК, який на літак встановлено зараз, низької якості та постійно виходить з ладу.

«Радіолокаційний комплекс Ш-121 і бортовий комп'ютер БЦОМ ІМА БК, систематично виходять з ладу. Ш-121 відповідає за виявлення цілей і наведення ракет, а БЦОМ ІМА БК – за роботу всіх систем літака, включно з управлінням польотом. Ці регулярні поломки роблять Су-57 не просто неефективним, а й потенційно небезпечним для пілотів», – наголошує авіаексперт. 

Усі Су-57 мають двигуни так званого першого етапу. Такі самі, як стоять на четвертому плюс-плюс поколінні – на Су-35 і Су-34
Усі Су-57 мають двигуни так званого першого етапу. Такі самі, як стоять на четвертому плюс-плюс поколінні – на Су-35 і Су-34

Про Су-57 висловився і відомий ізраїльський військовий журналіст Сергій Ауслендер: «Якщо з точки зору витраченого на нього бюджету – так, безсумнівно, це п'яте покоління. Якщо з точки зору технологій – не зовсім».

Ще 2023 року експерт випустив на своєму YouTube-каналі велике відео про російський Су-57, розповівши про його повний провал.

«Ніякого літака 5-го покоління у Росії немає! (...) Було б несправедливо сказати, що Су-57 не існує. Він є, він літає. Але це, скоріше, концепт-кар. Якщо подивитись на заявлені характеристики, там справді машина вийшла надзвичайно крута, яка перевершує закордонні аналоги. Але є така штука – очікування та реальність, коли замовляєш на якомусь китайському сайті модну красиву штуку, а отримуєш кострубате лайно. Ось приблизно так само вийшло і з літаком Су-57. Адже що таке літак 5-го покоління? Це композитні матеріали, які дуже сильно впливають на його радарну малопомітність. Це бортова електроніка: літак 5-го покоління має бути «розумним», багато чого вміти. І двигун. Усіх цих трьох речей у Росії немає», – підкреслив Ауслендер.

А це – військовий оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко: «Су-57 є літаком п'ятого покоління виключено на папері. Його характеристики перебільшені. У Су-57 немає високоефективного двигуна другого етапу, який би зменшував його помітність для РЛС противника. Су-57 фактично є літаком, який зібраний з більшої частини запчастин та обладнання, яке використовується в літаках Су-35, що є глибокою модернізацією Су-30. У свою чергу Су-30 – це глибока модернізація Су-27. Кокпіт та панель приладів на Су-57 ідентичні тим, що стоять на Су-37. Таке враження, що росіяни просто взяли Су-37 і розмістили його в досить громісткому фюзеляжі, назвивши це «чудо» Су-57».

ЦЕ СЕРЙОЗНИЙ УДАР ПРО РЕПУТАЦІЇ РФ

Попри те, що загальна вартість проєкту становила близько 10 мільярдів доларів, Росії все ж досі не вдалося налагодити масовий випуск літаків Су-57, зокрема і через вплив санкцій. На сьогодні ціна одного літака становить від 35 до 54 млн доларів. І таких на озброєнні у ворога – до 12 одиниць.

«Їх у РФ небагато, це вкрай обмежена серія, виробництво досить-таки проблематичне: таких літаків у середньому виробляють десь два на рік. Він дорогий», – каже Олександр Коваленко.

Звісно, можна ще довго говорити про те, наскільки Су-57 не відповідає класу винищувача п'ятого покоління, але у цьому випадку не так важлива технічна сторона чи фінансова, як репутаційна.

«Це ганьба. У росіян напад паніки та істерії через це ураження», – наголосив військовий оглядач.

Сам факт ураження цього літака на території Росії і те, що його ніхто не зміг захистити, є дуже красномовною подією. Порівняти це можна з ураженням літака А-50 або ж бомбардувальників Ту-22М3.

«Це той самий випадок, коли «аналоговнет»-літак знищили. Це приклад того, наскільки ефективно можна знищувати авіацію саме на землі. Для цього потрібні не лише дрони, а в перспективі й ATACMS», – зауважив пан Коваленко.

Офіцер Армії оборони Ізраїлю військовий оглядач Ігаль Левін називає Су-57  дуже значущою ціллю. «Цей винищувач – красу та гордість ВКС РФ – Україна змогла знищити, використавши три відносно недорогі ударні дрони».

Військовий констатує, що завдавати ударів по таких «золотих» об'єктах – найвірніша стратегія: «Якщо людей у РФ багато і цей ресурс Кремлю не шкода, то з матеріальною та технічною базою є серйозні ями, й Україна має робити все, щоб у ці ями Москва занурювалася дедалі глибше».

Це ганьба! У росіян напад паніки та істерії через ураження Су-57
Це ганьба! У росіян напад паніки та істерії через ураження Су-57

Співзасновник та виконавчий директор Українського центру безпеки та співпраці Дмитро Жмайло вважає, що Су-57, найімовірніше, не просто уражено, а безповоротно.

Цю операцію ГУР МОУ вдалося реалізувати завдяки планомірним стратегіям щодо знищення протиповітряної оборони окупантів.

«Тепер ми можемо бити по російському прикордонню, розчищаючи собі шляхи для завдання ударів у глибині РФ. Раніше для росіян їхня територія була стратегічною перевагою і вони особливо не хвилювалися щодо захисту своїх об'єктів. Тепер російська територія, враховуючи що деякі наші дрони можуть вражати на відстань понад 3 тис. км, стає її дуже великим недоліком. Росіяни хотіли розтягнути нашу лінію оборони, але ми намагаємося зробити з ними те саме. Тепер вони думають, які об'єкти їм прикривати наступного разу, що підпаде під атаку: аеродром, нафтопереробний завод чи військова база», – підсумував пан Жмайло.

НЕ ЛИШЕ СУ-57: ЗА ПОНАД 2 РОКИ ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ УКРАЇНА ЗНИЩИЛА БАГАТО ЧОГО ВПЕРШЕ

  • Крейсер «Москва»

13 квітня 2022 року ракетний крейсер «Москва» – флагман Чорноморського флоту РФ – був підбитий влучним ударом українських ракет «Нептун» і пішов на дно. За оцінкою Forbes, це найдорожча одномоментна військова втрата Росії у війні проти України: вартість корабля становила близько 750 млн доларів. На борту судна могли перебувати до 500 осіб, точну кількість втрат Росія так і не озвучила, визнавши загиблими лише 17 осіб – нібито внаслідок «детонації боєкомплекту» і «пожежі» з подальшим затопленням через «шторм».

В усьому світі кораблі такого типу не гинули в бою вже 40 років – відколи в травні 1982 року британська субмарина HMS Conqueror потопила аргентинський крейсер «Генерал Бельграно» під час Фолклендської війни.

Для Росії затоплення «Москви» стало найбільшою бойовою втратою військового флоту з 1941 року, коли внаслідок німецького бомбардування був серйозно пошкоджений і частково затоплений лінкор «Марат».

  • Збиття (не)переможних «Кинджалів»

До 4 травня 2023 року Сили оборони України були не в змозі протидіяти аеробалістичній ракеті «Кинджал» (Х-47М2), яку в Путіна називають «гіперзвуковою». Однак тепер ця дата увійшла у світову військову історію як день, коли російський «Кинджал» вперше було збито: під час удару по Києву його вдалося знищити завдяки американському зенітно-ракетному комплексу Patriot (до цього можливість протидії балістичним ракетам вважалася лише теоретичною перевагою цього ЗРК). 

«Роспропаганда хизувалася «Кинджалом», традиційно брешучи про «аналогів не існує», що «це перша гіперзвукова ракета нового покоління у світі» тощо. Але 4 травня 2023-го відбулося руйнування чергового міфу. Завдяки ЗРК Patriot Повітряним силам ЗСУ вдалося перехопити російську хвалену ракету. Більш того, зробити це під час першого використання цього комплексу в бойових умовах. Тобто йдеться не тільки про досконалість американської системи ППО, але й про майстерність українського екіпажу», – наголошує Олександр Коваленко.

Відтоді Україна збила уже кілька десятків «Кинджалів» (станом на початок січня ц.р. у Повітряних силах повідомляли про 25 знищених ракет).

  • Збиття двох російських літаків ДРЛВ А-50 у 2024-му

14 січня над Азовським морем вперше в історії було знищено рідкісний російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50, також Сили оборони уразили повітряний командний пункт Іл-22. Останньому вдалося дістатися до аеродрому, однак, за словами тодішнього речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, він не підлягає ремонту.

23 лютого було знищено другий А-50.

Цей літак здатний проводити розвідку повітряних, наземних та надводних цілей, може виявляти факели балістичних ракет на відстані до 800 км, а його радіолокаційна станція здатна знаходити та супроводжувати літаки та крилаті ракети, зокрема Storm Shadow і SCALP, на відстанях до 700 км. Цілі ППО, балістичних ракет – на відстані до 400 км, а скупчення бронетехніки – до 450. Також у Москві вихвалялись, що А-50 наводить зенітні ракети С-400.

«А-50 може давати цілевказання винищувачам та виступати у ролі повітряного командного пункту, проводити дорозвідку повітряного простору, збільшувати можливості по дальності ураження цілей засобами ППО. За радянських часів А-50 коштував приблизно 350 мільйонів доларів. Зараз – понад 500 мільйонів доларів. Втім, головне тут інше: на сьогодні Росія не може виробляти А-50, тож втрата хоча б одного – дуже болісна, це ще й серйозний репутаційний удар», – акцентує оглядач групи «Інформаційний спротив».

До переліку «вперше у світі/в сучасній війні» слід також віднести атаки «рою» морських дронів. Звісно, самі по собі морські дрони не є винаходом України і використовуються різними арміями світу вже не один рік, але саме Україна першою у світі довела, наскільки ефективними можуть бути такі дрони за відсутності власного потужного флоту.

Крім того, знищення крилатими ракетами субмарини в доку тимчасово окупованого Севастополя у ніч на 13 вересня 2023 року, збиття гелікоптера Ка-52 «Алігатор» за допомогою ПТРК Javelin на Бердянському напрямку 3 липня 2023 року (вартість одного такого «Алігатора», про який роспропаганда розповідала, як про найновішу та найефективнішу машину в арсеналі армії РФ, – $16 млн).

«А ще Україна вперше знищила дорогий «аналоговнєт» ЗРК С-400 «Тріумф», іншу унікальну техніку, зокрема й таку, яку Росія ніколи не використовувала в бойових діях. Наприклад, БТР-90 – унікальний музейний експонат, його вперше було знищено під Авдіївкою. А ще – також раритетний екземпляр – уперше знищили захищений командний автомобіль «Ладога», який називають «машиною судного дня», оскільки вона була розроблена для безпечного переміщення кремлівського персоналу на випадок ядерної атаки», – перелічує Олександр Коваленко.

Загоризонтна РЛС
Загоризонтна РЛС "Воронеж-М"

Але особливу увагу він звертає на загоризонтні радіолокаційні станції «Воронеж-ДМ» і «Воронеж-М» у Краснодарському краї і Оренбурзькій області відповідно. Це не звичайні РЛС, а стратегічні об’єкти РФ, які призначені для виявлення балістичних ракет міжконтинентальної та середньої дальності і входять у російську систему попередження про ракетний напад.

Україна їх вразила дронами 24 травня ц.р. І зробила це вперше, чим ще більше підкосила імідж Кремля.

«РЛС «Воронеж» – це не тільки засіб спостереження, а й навідник для найсучаснішої та найпотужнішої російської системи радіоелектронної боротьби «Тобол». Саме за допомогою цієї РЕБ росіяни можуть глушити GPS-сигнал та мобільний зв’язок над Польщею та країнами Балтії. Ця РЕБ має можливість порушувати роботу Starlink. А ще посилює вплив на територію України, порушуючи точність західних засобів ураження. «Тобол» потребує наведення, а цю функцію навідника виконують РЛС «Воронеж», – резюмував військовий оглядач.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-