Росія не відповідає ролі постійного члена Радбезу ООН - Дуда

Росія, яка напала на суверенну Україну, на сьогодні не виконує роль постійного члена Радбезу ООН, який відповідає за мир у світі.

Про це заявив на брифінгу у середу в Нью-Йорку президент Польщі Анджей Дуда, передає Укрінформ із посиланням на Wnp.pl.

Відповідаючи на запитання, чи за агресію проти України Росію можна позбавити постійного членства в Радбезі ООН, Дуда заявив, що немає законодавчих норм, які дозволили б ухвалити таке рішення.

Він визнав, що не дивується, чому українська влада регулярно порушує це питання.

"Сама розмова на цю тему є дуже болючою і вразливою для Росії, тому що це свідчить про те, що вона не виконує свою надзвичайно важливу роль постійного члена Ради безпеки ООН", - констатував польський лідер.

Дуда підкреслив, що постійні члени Радбезу ООН є державами, які відповідають за мир у всьому світі.

«То як можна спокійно дивитися на ситуацію, коли держава, яка входить до невеликої групи найбільших держав, відповідальних за мир у світі, є агресором, який жорстоко і без будь-яких виправдань напав на незалежну та суверенну державу з метою відібрати її землі, її природні багатства і поневолити народ?» – зауважив він.

Читайте також: Президент Чехії на прикладі Росії пояснив, чому назріла реформа Радбезу ООН

Як повідомляв Укрінформ, президент Польщі Анджей Дуда, перебуваючи у США, заявив, що небезпека завдання ударів Росією по Рівненській чи Хмельницькій АЕС є, це потрібно брати до уваги і в разі потреби негайно реагувати.

Президент України Володимир Зеленський висловив в ООН занепокоєння щодо підготовки Росією ударів по атомних електростанціях в Україні та підкреслив, що це може призвести до нової ядерної катастрофи в Європі.

Фото: PAP/Leszek Szymańsk