Мішель закликав реформувати Радбез ООН та відмовитися від права вето

Президент Європейської ради Шарль Мішель закликав до рішучого реформування Ради Безпеки ООН, яка втратила репрезентативність і легітимність, а також до відмови від права вето, що паралізує її роботу.

Таку заяву він зробив під час виступу в ході дебатів високого рівня на 79-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку, повідомляє кореспондент Укрінформу

«Нам потрібні спільні закони, які будуть поважатися усіма. У цьому контексті Рада Безпеки має позбавитися (права – ред.) вето, яке її паралізує. Вона нині не є репрезентативною, не є легітимною, і вона є неефективною та дедалі глибше заходить у тупик», - сказав Мішель.

Він указав, що Статут ООН було ухвалено у червні 1945 року, і відтоді світ пройшов крізь нові небезпечні конфлікти та потребує інструментів для їх вирішення. Але жодних змін та уточнень до Статуту ООН зроблено не було.

Читайте також: Франція підтримує розширення Ради Безпеки ООН та зміну принципів її роботи

«Ми повинні реформувати Раду Безпеки, вона має стати більш інклюзивною. Африка і, як я це бачу, Латинська Америка, мають отримати постійні місця. До того ж регіональні організації мають надалі більше залучатися до прийняття рішень в ООН. Вони мають відігравати дорадчу роль у Раді Безпеки у справах, які їх стосуються», - додав президент Європейської ради.

Як повідомлялося, Нью-Йорку продовжує роботу 79 сесія Генеральної Асамблеї ООН. Тема цьогорічних дебатів високого рівня - «Нікого не залишити осторонь: спільні дії в ім'я миру, сталого розвитку та людської гідності для нинішнього і майбутніх поколінь».

Фото: ООН