Франція підтримує розширення Ради Безпеки ООН та зміну принципів її роботи

Франція підтримує розширення Ради Безпеки ООН та зміну принципів її роботи

Укрінформ
Еммануель Макрон вважає що Радбез ООН має стати більш представницьким, а також змінити установчі принципи, зокрема обмежити право вето у разі масових злочинів та ухвалювати оперативні рішення, необхідні для міжнародного миру і безпеки.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Президент Франції заявив у виступі на Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку.

«Якщо у нас є Рада Безпеки, яка заблокована, я б сказав, взаємно, залежно від інтересів кожної сторони, то нам важко рухатися вперед. Чи є краща система? Не думаю. Тож давайте просто зробимо її ефективнішою, перш за все, більш представницькою», - запропонував Макрон.

Саме тому Франція як постійний член Ради Безпеки ООН виступає за її розширення за рахунок нових держав. «Німеччина, Японія, Індія і Бразилія повинні стати постійними членами, так само як і дві країни, призначені Африкою для її представництва. Також повинні бути прийняті нові обрані члени», - пояснив французький лідер.

Читайте також: Саміт майбутнього, заяви Гутерреша, Макрона й Стубба – пролог нового світоустрою?

Однак, за його словами, самого лише реформування складу Ради Безпеки буде недостатньо для її ефективності. Необхідно також мати сміливість змінити принцип її роботи.

«Я сподіваюся, що ця реформа також дозволить змінити методи роботи, обмежити право вето у випадку масових злочинів і зосередитися на оперативних рішеннях, необхідних для підтримки міжнародного миру. Це те, що ми повинні мати сміливість і відвагу зробити», - резюмував президент Франції.

Читайте також: Президент Чехії на прикладі Росії пояснив, чому назріла реформа Радбезу ООН

Як повідомляв Укрінформ,  на полях зустрічей у Нью-Йорку канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Рада Безпеки ООН у її нинішній конфігурації є застарілою і потребує реформування та оновлення складу, з представленням у ній усіх континентів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-