Ван Ї закликав США не вводити проти Китаю санкції через Україну

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї на зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у Нью-Йорку звинуватив Сполучені Штати в лукавстві у відносинах із КНР та закликав не вводити санкції проти китайських компаній під приводом «української кризи».

Про це повідомили в МЗС КНР, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Сполучені Штати не можуть постійно бути дволикими у відносинах із Китаєм та з одного боку безсовісно стримувати і пригнічувати Китай, з іншого – казати про співробітництво, ніби нічого не сталося», - сказав Ван.

За його словами, оскільки США неодноразово заявляли про відсутність намірів вступати в конфлікт із КНР, Вашингтону необхідно від початку встановити раціональне розуміння Китаю і вибудувати правильні відносини.

Зокрема, китайський дипломат назвав втручанням у внутрішні справи Китаю критику з боку США на адресу Пекіна через порушення демократичних цінностей.

Читайте також: Китай застерігає Філіппіни від військової співпраці зі США: Маємо безліч варіантів протидії

Ван також поскаржився на зв’язки США з Тайванем, звинувативши тайванську владу на чолі з президентом Лай Чінте у продукуванні загроз стабільності в Тайванській протоці, та згадав Південнокитайське море, проблеми в якому, за словами міністра, створюють Сполучені Штати.

Стосовно російської агресії проти України глава МЗС КНР зазначив, що позиція Китаю стосовно «української кризи», як він називає війну, є відкритою і полягає у сприянні переговорам та політичному врегулюванню.

«Сполучені Штати повинні припинити дискредитацію і безпідставні звинувачення Китаю, а також припинити без розбору накладати санкції на китайські компанії під приводом їх причетності до «української кризи», - заявив він.

Блінкен, інформує Держдепартамент США, наголосив на важливості дипломатії для відповідального управління конкуренцією між Вашингтоном і Пекіном та акцентував увагу на ролі Китаю у підживленні агресії РФ проти України.

Читайте також: Штати ввели санкції проти Китаю за підтримку ракетних програм КНДР

«Держсекретар Блінкен підкреслив велику стурбованість Сполучених Штатів підтримкою Китаєм військово-промислової бази Росії та агресивної війни РФ проти України. Він чітко заявив про те, що Пекін повинен вжити дієвих заходів для усунення загроз трансатлантичній безпеці з боку Росії», – ідеться в повідомленні.

Блінкен також наголосив на важливості підтримання миру і стабільності в Тайванській протоці та висловив занепокоєння з приводу небезпечних і дестабілізуючих дій Китаю у Південнокитайському морі.

Водночас і в Пекіні, і в Вашингтоні підкреслили, що під час зустрічі сторони провели відверту, змістовну та продуктивну дискусію.

Читайте також: Міністри закордонних справ країн ЄС розглянуть санкції за гібридні атаки Росії

Як повідомляв Укрінформ, високий представник ЄС Жозеп Боррель під час зустрічі з главою МЗС Китаю Ван Ї в кулуарах ГА ООН сказав, що суттєва матеріальна і дипломатична підтримка, яку Китай надає Росії, підживлює війну проти України та не сприяє досягненню справедливого миру.

Фото: Anadolu