Європа не готова до реальної війни з Росією - учасники Варшавського безпекового форуму

У країнах Європи, попри підготовку до відбиття можливого нападу РФ, залишається багато прогалин у протиповітряній та протиракетній обороні, що засвідчує неготовність Європи до реальної війни.

Про це йшлося на панелі «No Time to Lose - Preparing Europe For a Conventional War» («Не можна гаяти час - готуємо Європу до конвенційної війни») в межах Варшавського безпекового форуму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми все ще не маємо адекватної (системи - ред.) протиповітряної та протиракетної оборони, щоб захистити наші аеропорти та морські порти і критичну інфраструктуру. Ми все ще... не можемо рухатися досить швидко в усій Європі. Тож питання військової мобільності досі є проблемою, яку потрібно вирішити», - сказав екскомандувач армії США в Європі генерал-лейтенант Бен Годжес.

Водночас він відзначив, що кожна країна посилює свою обороноспроможність, і особливо ефективно це роблять країни Східного флангу НАТО, зокрема Польща. Та все ще чимало країн сподіваються на те, що загроза зникне, зауважив генерал Годжес.

«Уявіть собі тиждень того, що відбувається в Україні, але - у Гданську чи Клайпеді, чи Таллінні.... Ми повинні бути до цього готові. Це найбільше мене турбує, бо не думаю, що ми можемо рухатися так само швидко або швидше, ніж війська РФ. Ми не врегулювали питання щодо інфраструктури та обмежень на перетин кордону, це все ще проблема. І тому, наприклад, Литві, ймовірно, доведеться готуватися до найгіршого сценарію - два тижні, доки хтось прийде на допомогу», - сказав Годжес.

Читайте також: Україна значно посилить безпеку в рамках НАТО після свого вступу - міністр оборони Швеції

Своєю чергою депутат Європейського парламенту від Польщі Міхал Кобоско наголосив на тому, що до ведення реальної війни не готова і європейська оборонна промисловість.

«У багатьох державах-членах ЄС немає реальної співпраці між оборонними галузями, тому це потрібно розвивати... Генерал (Годжес - ред.) зазначив, що ми не готові з військової точки зору, але ми також не готові і в контексті промисловості. І саме тут Єврокомісія та Європейський парламент можуть багато зробити», - заявив Кобоско.

Він також наголосив на існуванні в Європарламенті активного проросійського лобі в особі ультраправих партій, які виступають проти реальних дій з підготовки до війни.

Читайте також: Армія Росії страждає від гострої нестачі людського ресурсу - генерал Годжес

«Але більшість політичних сил, на щастя, погоджуються, що ми мусимо зробити все, що можливо, і потрібно прискорити наші приготування також з політичного боку, щоб бути готовими до інвестицій в оборонні програми та до співпраці між державами-членами», - додав Кобоско.

Як повідомляв Укрінформ, заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Олександр Балануца наголосив, що без членства України в НАТО не вдасться досягти довготривалого миру.

Фото: DELFI / Domantas Pipas