У В'єтнамі заявили про напад Китаю на рибальське судно у спірних водах

В'єтнам звинуватив китайські правоохоронні органи у нападі на рибальське судно у спірних водах Південнокитайського моря.

Про це повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ.

Зазначається, що інцидент стався у неділю. В'єтнамська газета Tien Phong повідомляє, що постраждали десятеро членів екіпажу судна, троє з них отримали переломи.

За даними Tien Phong, китайці захопили близько чотирьох тонн морепродуктів, а також розбили та вилучили обладнання з судна. Збитки оцінюються у 20 220 доларів США.

"В'єтнам вкрай стурбований, обурений та рішуче виступає проти жорстокого поводження китайських правоохоронних органів з в'єтнамськими рибалками та рибальськими суднами, які працюють у Парасельському архіпелазі В'єтнаму", - заявив представник Міністерства закордонних справ Фам Тху Ханг.

Своєю чергою Міністерство закордонних справ Китаю заявило у вівторок, що в'єтнамські судна незаконно здійснювали вилов риби у водах Парасельських островів без дозволу уряду Китаю, і китайська влада вжила заходів, щоб зупинити їх.

Читайте також: Філіппіни звинуватили берегову охорону Китаю у нападі на їх судно

Уряд В'єтнаму висловив протест щодо інциденту під час переговорів з послом Китаю в Ханої. МЗС В'єтнаму вимагає від Китаю "повністю поважати суверенітет В'єтнаму над Парасельським архіпелагом, негайно провести розслідування інциденту та повідомити В'єтнам про його результати, а також не повторювати подібні дії".

Як повідомляв Укрінформ, уряд Філіппін заявив, що кораблі берегової охорони Китаю поблизу спірної мілини Сабіна в Південнокитайському морі застосували проти філіппінського судна забезпечення водомети та спровокували зіткнення суден.

Фото: asianmilitaryreview, ілюстративне