Телескоп James Webb показав яскраве зоряне скупчення у Чумацькому Шляху

Фото

Космічний телескоп James Webb від NASA/ESA/CSA сфотографував зоряне скупчення Westerlund 1, розташоване в сузір’ї Жертовника у галактиці Чумацький Шлях.

Про це повідомила обсерваторія ESA, передає Укрінформ.

Westerlund 1 розташоване на відстані приблизно 12 000 світлових років від Землі.

Саме ж зоряне скупчення було відкрите ще в 1961 році в Австралії шведським астрономом Бенгтом Вестерлундом.

Westerlund 1 — це незрівнянна природна лабораторія для вивчення екстремальної зіркової фізики, яка допомагає астрономам з’ясувати, як живуть і вмирають наймасивніші зірки в нашій галактиці Чумацький Шлях.

Усі зірки, які були ідентифіковані в цьому скупченні, пройшли еволюційний шлях та є дуже масивними. Саме ж Westerlund 1 дуже молоде зоряне скупчення з точки зору астрономії.

Астрономи оцінюють його вік у приблизно 3,5 - 5 мільйонів років.

Зазначається, що нині у нашій галактиці щороку утворюється лише кілька зірок, але в минулому ситуація була зовсім іншою.

Читайте також: Астрономи виявили екзопланету, що обертається навколо найближчої до Сонця зірки

Раніше в галактиці Чумацький Шлях утворювалося набагато більше зірок. Вона, імовірно, досягла свого «зоряного піку народжуваності» у десятки або сотні зірок на рік приблизно 10 мільярдів років тому.

З того часу «продуктивність» галактики поступово зменшувалася.

Як повідомляв Укрінформ, космічний телескоп NASA/ESA Hubble сфотографував лінзоподібну галактику NGC 4694, розташовану за 54 мільйони світлових років від Землі в сузір’ї Діви.

Фото: ESA/Webb