Президент Єврокомісії: Не всі країни ЄС диверсифікували енергопостачання після вторгнення РФ в Україну

Більшість країн ЄС після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну диверсифікувати джерела енергопостачання, щоби позбутися залежності від російського викопного палива, однак це зробили не всі.

Про це заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на пленарному засіданні Європейського парламенту, присвяченому розгляду пріоритетів Угорського головування в ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дозвольте мені звернутися до тих, хто досі вважає, що ми маємо залежати від брудного російського викопного палива. Лише за кілька днів після того, як російські танки вдерлися в Україну, європейські лідери зібралися у Версалі. І всі 27 погодилися диверсифікувати (постачання) та позбутися від російського викопного палива якомога швидше. Де ми зараз у цьому намірі, через 1000 днів? Європа дійсно диверсифікована… Але не всі діяли згідно із версальськими зобов’язаннями. Замість того, щоб шукати альтернативні джерела, одна із країн-членів, зокрема, шукала альтернативні шляхи для купівлі викопного палива з Росії», - заявила фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що ЄС натомість розбудував інфраструктуру та встановив нові зв’язки із надійними партнерами. Європейці інвестували у розвиток виробництва дешевої та чистої енергії, досягнувши великого успіху. У першій половині нинішнього року 50 відсотків споживання електроенергії в Європі забезпечено за рахунок внутрішнього відновлюваного виробництва енергії.

«Росія доводила знову і знову, що вона не є надійним постачальником. Тож тут не може бути жодних вибачень. Ті, хто насправді хочуть забезпечити енергетичну безпеку для Європи, мають передусім зробити власний внесок у це. Це правило, якого ми маємо дотримуватися», - наголосила президент Єврокомісії.

Читайте також: Причиною агресії РФ є жага Путіна до влади, а не прагнення України до свободи - фон дер Ляєн

Як повідомлялося, після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну ЄС зробив практичні кроки для зменшення залежності від російського викопного палива і прийняв програму RePowerEU (енергетичного перезавантаження Європи). Вона, зокрема, передбачає диверсифікацію джерел постачання енергії, розвиток інфраструктури для енергетичного взаємоз'єднання між країнами-членами, заходи із заощадження енергії, а також пріоритетний розвиток внутрішнього енерговиробництва за рахунок інвестицій у відновлювані джерела енергії.

Завдяки цьому залежність від російського викопного палива минулого року вдалося зменшити на 71%, а імпорт нафти з Росії до Євросоюзу впав на 90%.

Угорщина та Словаччина отримали тимчасові винятки з енергетичних санкцій Європейського Союзу проти Росії.

У вересні 2024 року угорська енергетична компанія Mol Nyrt. повідомила про досягнення угоди, яка забезпечить продовження поставок російської сирої нафти по трубопроводу, який проходить через Україну.