Причиною агресії РФ є жага Путіна до влади, а не прагнення України до свободи - фон дер Ляєн

Причиною агресії РФ є жага Путіна до влади, а не прагнення України до свободи - фон дер Ляєн

Укрінформ
Неприпустимо звинувачувати у війні, яка була розв’язана Російською Федерацією проти України, законне прагнення народу України до свободи, адже коріння цієї злочинної агресії – це жага до влади особисто російського лідера Володимира Путіна.

Про це сьогодні у Страсбурзі в ході пленарного засідання Європейського парламенту, яке було присвячено розгляду пріоритетів Угорського головування в ЄС, заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Весь світ був свідком звірств цієї російської війни. Але все ще є ті, хто звинувачують у цій війні не загарбника, а тих, хто піддався вторгненню. Не Путіна з його жагою до влади, а прагнення України до свободи. Тож я хочу їх запитати: чи звинувачували б вони угорців у радянському вторгненні 1956 року? Чи могли б вони якимось чином звинуватити чехів і словаків у радянських репресіях 1968 року? (ці слова переривалися аплодисментами). Чи вони могли б звинуватити литовців у радянському наступі у 1991 році? Ми, європейці, можемо мати різну історію та різні мови, але немає жодної європейської мови, в якій би мир був синонімом капітуляції, де суверенітет є синонімом окупації», - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Вона підкреслила, що люди в Україні, українці, є борцями за свободу, точно як ті герої, що звільнили Центральну та Східну Європу від радянського правління.

Наразі, за словами Урсули фон дер Ляєн, Україна входить у третю воєнну зиму поспіль, і Росія намагається зробити все, щоб ця зима була найважчою з усіх. Лише минулого місяця Росія спрямувала більше 1300 дронів проти українських міст. Протягом літа сотні ракет дощем падали на енергетичну інфраструктуру України. Незчисленна кількість українців були вбиті або поранені. Родини були розділені, а українські міста зруйновані.

«Є лише один шлях для того, щоб досягти справедливого миру для України та для Європи. Ми маємо продовжувати підживлювати український спротив політичною, фінансовою та військовою допомогою. Минулого місяця у Києві я оголосила, що ми виділимо для України кредит до 35 мільярдів євро, як частину тих 50 мільярдів доларів, щодо (виділення - ред.) яких зобов’язалися в G7. Цей кредит буде фінансуватися за рахунок надзвичайного прибутку від заблокованих російських активів і буде прямо надходити до національного бюджету України. Ми примусимо Росію заплатити за шкоду, що вона спричинила», - зазначила президентка Єврокомісії.

Читайте також: Урсула фон дер Ляєн зустрілася з Кіром Стармером - підтвердили позиції щодо України

Вона зауважила, що ЄС буде продовжувати стояти поряд з Україною у її боротьбі за свободу, - як цієї зими, так і далі, так довго, як це буде необхідним.

Як повідомлялося, у червні поточного року лідери країн G7 погодилися надати Україні позику в розмірі 50 мільярдів доларів США, яка має бути погашена за рахунок майбутніх прибутків від приблизно 260 мільярдів євро заморожених російських іноземних резервів, більша частина яких зберігається в Euroclear - бельгійському центральному депозитарії цінних паперів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-