Сайти російських судів не працюватимуть щонайменше до 18 жовтня

Сайти більшості російських судів та інші судові сервіси не працюватимуть щонайменше до 18 жовтня, влада називає причиною збою «інцидент інформаційної безпеки».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Insider з посиланням на Судовий департамент при Верховному суді РФ.

«У зв'язку з інцидентом інформаційної безпеки, що стався 7 жовтня 2024 року, всередині відомчого контуру Державної автоматизованої системи РФ «Правосуддя» тимчасово недоступні такі сервіси…» — йдеться у документі, який розіслали у всі російські суди.

Роботи планується завершити не раніше 18 жовтня, про відновлення працездатності сервісів буде повідомлено додатково. Невідкладні повідомлення та запити в цей час пропонується надсилати через особистий кабінет Пошти Росії чи поштові відділення.

Користувачі з вечора 6 жовтня скаржаться на збої в роботі сайтів із доменом sudrf.ru, випливає з даних Downdetector. Станом на 19:00 за київським часом 8 жовтня залишалися недоступні ДАС «Правосуддя», сайти російських судів загальної юрисдикції, їх електронні поштові скриньки. Відповідальність за злом взяло на себе в соцмережах українське хакерське угруповання BO Team.

Читайте також: Альфа-банк, «Ростелеком» і не лише: хакери ГУР атакували фінсектор РФ - джерело

Прессекретар петербурзьких судів Дар'я Лебедєва у своєму Telegram-каналі заявила раніше, що судові сервіси недоступні «у зв'язку з позаплановими технічними роботами». За її словами, служба техпідтримки ДАС «Правосуддя» веде «роботи щодо відновлення працездатності».

Як повідомлялося, 7 жовтня хакерської атаки зазнали сайти російських судів на домені sudrf.ru та сайти Судового департаменту, включаючи сайт ДАС "Правосуддя", а також ресурси державного холдингу ВДТРК. Онлайн-мовлення телеканалу «Росія-1» та інших медіа було припинено.