Зіткнення у Південнокитайському морі: Філіппіни закликають АСЕАН об’єднатися для протидії Китаю

Президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший закликав лідерів Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) об’єднатися для реагування на агресивну поведінку Китаю.

Як передає Укрінформ, про це він сказав на саміті АСЕАН у столиці Лаосу В’єнтьяні, повідомляє NHK.

«Ми закликаємо всі країни-члени АСЕАН не закривати очі на агресивні, примусові та незаконні дії зовнішньої сили проти держави-члена АСЕАН», - сказав Маркос, не називаючи Китай, чия агресивна поведінка провокує напруженість у регіоні.

Філіппінський лідер додав, що мовчання стосовно явних порушень Китаєм міжнародних правил поведінки в морі применшує роль і значення АСЕАН як впливової регіональної організації.

«Ми не повинні ігнорувати дії тих, хто прагне розділити нас і використовувати АСЕАН у своїх цілях», - підкреслив Маркос.

Частина з 10-ти країн-членів АСЕАН, які мають міцні економічні зв’язки з Китаєм, виступають проти згадки проблеми Південнокитайського моря в підсумкових документах саміту, щоб не викликати гніву Китаю.

На четвер у В’єнтьяні запланована зустріч лідерів АСЕАН із прем’єр-міністром Китаю Лі Цяном у рамках спільного механізму їх співпраці.

В останні кілька місяців у спірних районах Південнокитайського моря поблизу мілин Скарборо та Сабіна в архіпелазі Спратлі, що контролюється Філіппінами й на який претендує Китай, між кораблями й літаками двох країн сталося кілька небезпечних зіткнень, внаслідок яких філіппінські судна зазнали пошкоджень, а кілька осіб із їх екіпажів травмувалися.

Після таких інцидентів кожна сторона традиційно звинувачує іншу в порушенні свого суверенітету і вторгненні у свої територіальні води.

При цьому Маніла апелює до чинних міжнародних конвенцій, згідно з якими Філіппіни мають суверенітет над прилеглими морськими водами в межах двохсот миль своєї виключної морської зони, натомість Пекін посилається на історичні записи і карти часів давніх китайських імперій, де ці морські райони, що лежать за понад 1200 км від території КНР, вказані володіннями імператорів Китаю.

Читайте також: Філіппіни із союзниками почали спільні військово-морські навчання

До складу АСЕАН входять Бруней, Індонезія, Малайзія, Філіппіни, В’єтнам, Сінгапур, Таїланд, Лаос, Камбоджа і М’янма. Перші п’ять країн мають територіальні суперечки з Китаєм, через що їх судна у спірних районах Південнокитайського моря піддаються утискам з боку берегової охорони КНР.

Як повідомляв Укрінформ, Філіппінське бюро рибальства 8 жовтня заявило, що два його судна, які доставляли провізію рибалкам на спірній мілині Скарборо в Південнокитайському морі, зазнали нападу із застосуванням водометів з боку кораблів берегової охорони Китаю.