США допоможуть Сербії послабити вплив Кремля через енергетику

США підтримають зусилля Сербії, спрямовані на зменшення залежності від імпорту викопного палива з Росії та прискорення переходу на відновлювані джерела енергії.

Як передає Укрінформ, про це заявив заступник держсекретаря США з питань економічного зростання, енергетики та навколишнього середовища Хосе Фернандес під час візиту до балканської країни, повідомляє Bloomberg.

«Візит Фернандеса підкреслює зусилля Вашингтона, спрямовані на обмеження впливу Кремля в регіоні Південно-Східної Європи, де Володимир Путін все ще має союзників», - пише медіаресурс.

Сербія, яка тривалий час залежала від імпорту газу з Росії, прагне розширити маршрути постачання енергоносіїв за рахунок нових трубопровідних сполучень, зокрема з терміналу зрідженого природного газу в Греції на півдні, а також за рахунок імпорту з Азербайджану на сході.

Але єдиний нафтопереробний завод Сербії, NIS, контролюється «Газпром нефтью», що робить 6,7-мільйонну країну вразливою до «енергетичної зброї» Путіна, - сказав Фернандес після зустрічі з президентом Александром Вучичем і вищими урядовцями в Белграді.

«Ми бачимо, що Сербія хоче диверсифікувати свої джерела енергії. Деякі країни на власному досвіді переконалися, що Путін використовує енергетичну залежність країн як зброю», - сказав Фернандес.

За його словами, наступного тижня флоридська компанія UGT Renewables підпише угоду про будівництво сонячної електростанції потужністю 1 гігават у Сербії, а підрозділ американського машинобудівного гіганта Bechtel Corp зважує плани будівництва гідроакумулюючої електростанції потужністю 2,4 гігавата на річці Дунай на кордоні з Румунією.

Читайте також: Вучич запевнив, що Сербія не є «троянським конем» РФ у Європі

Під керівництвом Вучича Сербія намагається збалансувати свої зв'язки зі США і Європейським Союзом, до якого вона прагне вступити, а також з Росією і Китаєм. Засуджуючи напад Росії на Україну, уряд у Белграді поки що відмовляється запроваджувати санкції проти Кремля.

Як повідомляв Укрінформ, американська компанія Rio Tinto Group планує відкрити в Сербії літієву шахту, яка буде найбільшою в Європі, попри на сильну опозицію з боку місцевих екологічних груп.

У серпні Румунія та Сербія підписали меморандум про взаєморозуміння щодо проєкту будівництва газового інтерконектора, який має з'єднати національні газотранспортні системи двох країн та забезпечити зв'язок між технологічним вузлом Мокрін у Сербії та газопроводом BRUA в Румунії.