У НАТО хочуть обговорити нову стратегію відносин із Росією - Politico

Міністри оборони країн НАТО під час зустрічі на наступному тижні розпочнуть перегляд десятирічної політики Альянсу щодо відносин із Росією у відповідь на загрозу з боку Кремля.

Як передає Укрінформ, про це журналістам у п’ятницю заявив неназваний американський високопосадовець, повідомляє Politico.

За його словами, країни НАТО зараз намагаються «визначити різні елементи стратегії (щодо Росії – ред.) і просунути дебати всередині Альянсу, які підводять нас до таких питань, як майбутнє Основоположного акта НАТО-Росія».

«Настав час розробити нову стратегію з точки зору конкретних позицій (союзників – ред.)», - вважає високопосадовець.

Зазначається, що хоча офіційні дискусії на нижчому рівні тривають вже кілька місяців, зустріч міністрів оборони країн НАТО наступного тижня стане першим із кількох раундів дискусій на рівні міністрів на цю тему. Під час липневого саміту НАТО у Вашингтоні союзники домовилися розробити нову стратегію НАТО-Росія на наступному саміті Альянсу, який відбудеться у Гаазі у червні 2025 року.

«Зараз ми повинні мати розуміння в Альянсі…, що (Основоположний акт – ред.) і Рада НАТО-Росія були створені для іншої епохи, і я думаю, що союзники готові сказати, що це була інша епоха у наших відносинах із Росією, і тому необхідно щось нове», – додав американський високопосадовець.

Читайте також: У США відреагували на заяву Росії про потенційне застосування «тактичної ядерної зброї»

За його словами, проєкту нової стратегії ще немає, оскільки основна зосереджена на збору думок 32 країн НАТО. Вони зауважили, що військові наслідки цієї політичної дії, за очікуваннями, будуть обмеженими.

Рада НАТО-Росія – орган, створений після Холодної війни для партнерства з питань безпеки та спільних проєктів, не збирався із 2022 року.

Читайте також: Навчання НАТО з ядерного стримування розпочнуться наступного тижня - Рютте

Як повідомляв Укрінформ, 11 червня країни-члени Північноатлантичного альянсу підтвердили, що Росія залишається найбільшою безпосередньою загрозою безпеці НАТО, закликавши Москву вивести війська з України, Грузії й Молдови.