У Британії починається публічне розслідування смерті жінки від «Новічка» у 2018 році

У Великій Британії розпочинається публічне розслідування отруєння нервово-паралітичною речовиною «Новічок» британської громадянки Дон Стерджес у 2018 році в місті Еймсбері, що поблизу Солсбері.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Зазначається, що впродовж першого тижня будуть заслухані свідчення в Солсбері. Понеділкова сесія розпочнеться о 13:00 за київським часом із вступних промов.

У вівторок Керолайн Стерджес розповість про свою загиблу доньку Дон Стерджес.

В інші дні тижня зосередяться на перегляді доказів і слуханнях про досвід місцевих служб швидкого реагування, включаючи парамедиків і поліцію графства Вілтшир.

Після тижневої перерви розслідування переміститься до центру Лондона, де будуть висвітлені подробиці, пов’язані з нападами на Сергія та Юлію Скрипаль.

Також буде надана інформація про операцію «Вербаско» — поліцейське розслідування щодо інциденту з «Новічком».

Через питання національної безпеки публічна трансляція слухань буде з невеликою затримкою – і деякі свідчення будуть заслухані в закритому режимі.

Громадські слухання мають завершитися в перший тиждень грудня, а публікація остаточного звіту за підсумками публічного розслідування очікується вже в 2025 році.

Як повідомлялося, 4 березня 2018 року ексофіцер ГРУ Сергій Скрипаль і його донька Юлія були знайдені непритомними в британському місті Солсбері, їх госпіталізували з отруєнням невідомою речовиною. У зв'язку з отруєнням також був госпіталізований сержант кримінальної поліції Нік Бейлі, який першим проводив огляд будинку постраждалих. Тією ж речовиною отруїлася і загинула британська громадянка Дон Стерджес в Еймсбері.

Читайте також: Україна представила в ОЗХЗ факти щодо використання Росією хімзброї

Невдовзі тодішній прем'єр Великої Британії Тереза ​​Мей заявила, що вони були отруєні нервово-паралітичною речовиною «Новічок» (А-234), розробленою в СРСР.

Лондон назвав виконавцями замаху на Скрипалів громадян Росії Олександра Петрова і Руслана Боширова, які є, за твердженням британських спецслужб, агентами ГРУ. Згодом з'ясувалося, що під цими іменами маскуються співробітники ГРУ Анатолій Чепіга та Олександр Мішкін.

У вересні 2021 року британська поліція звинуватила третього офіцера російського ГРУ в причетності до отруєння Скрипалів. Ним виявився Денис Сергєєв.

Того ж року глава МВС Великої Британії Пріті Пател заявила, що влада проведе публічне розслідування отруєння нервово-паралітичною речовиною «Новічок» британської громадянки Дон Стерджес у 2018 році.

Фото: Yui Mok/PA Wire/picture alliance