ЄС розширив санкції проти Ірану за постачання ракет для Росії

Міністри закордонних справ ЄС, зустріч яких відбувається в Люксембурзі, ухвалили рішення про застосування проти Ірану додаткових обмежувальних заходів у відповідь на постачання в Росію іранського ракетного озброєння, яке використовується у війні проти України.

Як повідомляє Укрінформ, таке повідомлення оприлюднене сьогодні на сайті Європейської ради.

«Рада ЄС сьогодні ухвалила обмежувальні заходи щодо семи фізичних і семи бридичних осіб у зв'язку з поставками Іраном ракет і дронів для Росії», - йдеться у документі.

Згідно з цим рішенням, обмеження поширюються на осіб та на установи, які відповідають за розробку та передання Росії БпЛА, ракет і відповідних технологій для підтримки її агресивної війни проти України, а також для озброєння груп та організацій, що підривають мир і безпеку на Близькому Сході та у регіоні Червоного моря.

Читайте також: Британія ввела санкції проти військ РФ за використання хімзброї в Україні

У санкційний перелік внесено три іранські авіакомпанії (Saha Airlines, Mahan Air та Iran Air), а також дві логістичні фірми, причетні до постачання вироблених в Ірані дронів, їх компонентів і відповідних технологій у Росію, і дві компанії, які виробляли паливо, що використовується для запуску ракет.

Крім цього, Рада ЄС запровадила обмежувальні заходи щодо заступника міністра оборони Ірану Сеєда Хамзе Галандарі, високопосадовців сил Корпусу вартових ісламської революції, центрального штабу КВІР у Хатам аль-Анбія та космічного відділу аерокосмічних сил КВІР, а також виконавчих директорів компаній «Літакобудівна промисловість Ірану" (HESA) та «Організація аерокосмічної промисловості» (AIO).

Щодо зазначених осіб та компаній запроваджено заморожування активів та заборону на подорожі до Європейського Союзу. Крім того, заборонено надавати їм будь-які фінансові або економічні ресурси.

Відповідний правовий акт оприлюднений в Офіційному журналі ЄС.

Як повідомлялося, раніше Європейський Союз засудив передачу ракет іранського виробництва Росії, що, за висновком ЄС, є прямою загрозою для європейської безпеки.