Урсула фон дер Ляєн назвала передумови для входження будь-якої країни до ЄС

Розширення ЄС стоїть у порядку денному європейського співтовариства, але найважливішою передумовою для входження будь-якої країни до складу Євросоюзу є її повна відданість європейським цінностям, а також готовність швидко інтегруватися до європейського ринку.

Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Берліні під час спільної пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом з нагоди 10-ї річниці Берлінського процесу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«За десять років, що минули, трапилося багато речей, включаючи конфлікти та потрясіння, що призвели до розуміння: розширений Європейський Союз є сильнішим Європейським Союзом. І це була наша відповідальність - наблизити країни, що прагнуть членства, ближче до нас… Зараз розширення ЄС стоїть дуже високо у нашому порядку денному», - зазначила фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що у майбутньому ЄС бачить всі країни Західних Балкан у своєму складі, і в процесі їх наближення до членства в ЄС та поступової економічної інтеграції до єдиного ринку саме Берлінський процес відіграє непересічну роль.

«Коли ми дивимося у майбутнє, ми бачимо, що всі країни Західних Балкан у цьому майбутньому є частиною нашого Європейського Союзу. Для того, щоб дійти до цього пункту, ми маємо врахувати уроки розширення 2004 року. Першою передумовою є повне прийняття наших європейських цінностей, повага до демократії та верховенства права. Друга передумова – це швидка економічна інтеграція, в якій Берлінський процес також відіграє свою роль. Він завжди був двигуном для економічної інтеграції між ЄС та регіональними ринками Західних Балкан», - додала фон дер Ляєн.

Читайте також: Україна може стати членом НАТО раніше, ніж увійде до ЄС - Корнієнко

Вона підкреслила, що після початку повномасштабної війни Росії проти України всі країни-кандидати, які прагнуть членства в ЄС, отримали новий імпульс у процесі розширення та помітно додали у зусиллях із впровадження необхідних реформ та у захисті міжнародного права.

Як повідомлялося, Берлінський процес — дипломатична ініціатива, пов'язана з майбутнім розширенням Європейського Союзу та входженням до його складу країн Західних Балкан, яка була започаткована на Берлінській конференції 2014 року.

Читайте також: Україна на переговорах про вступ до ЄС захищатиме кожен сектор економіки - ОП

Ця міжурядова ініціатива співпраці спрямована на пожвавлення багатосторонніх зв’язків між Західними Балканами та окремими державами-членами ЄС, а також на покращення регіональної співпраці на Західних Балканах у питаннях інфраструктури та економічного розвитку.

Ініціатива включає шість країн Західних Балкан, які є кандидатами на членство в ЄС (Чорногорія, Сербія, Північна Македонія, Албанія ) або потенційними кандидатами (Боснія і Герцеговина, Косово), деякі члени ЄС (Австрія, Болгарія, Хорватія, Франція, Греція, Німеччина, Італія, Польща та Словенія) і Сполучене Королівство.

Фото Ольги Танасійчук