Україна може стати членом НАТО раніше, ніж увійде до ЄС - Корнієнко

Україна може стати членом НАТО раніше, ніж увійде до ЄС - Корнієнко

Укрінформ
Виходячи з динаміки переговорного процесу стосовно європейської та євроатлантичної інтеграції, ймовірно, Україна спочатку набуде повноправного членства в НАТО, а вже згодом приєднається до ЄС.

Про це у Брюсселі під час «геополітичного діалогу» під егідою Центру європейської політики заявив перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Не хотів би брати на себе невдячну роль Кассандри. Але, як я очікую, ми станемо членами НАТО швидше, ніж членами Євросоюзу. Це пов’язано з певними традиціями щодо розширення ЄС», - зауважив політик.

Він розповів, що прибув до Брюсселя у складі державної делегації для переговорів щодо продовження скринінгу законодавства України на відповідність європейським правовим нормам. Саме це є найважливішою і суто практичною умовою для членства будь-якої країни в ЄС. При цьому Україна чітко усвідомлює, що процес розширення ґрунтується на досягненнях кожної країни-кандидата, та готова сумлінно працювати, щоб пройти цей шлях до членства в Євросоюзі.

Читайте також: Шмигаль: Не пізніше кінця 2025 року маємо бути готовими до вступу в ЄС

«Як свідчить практика, всі хвилі розширення ЄС відбувалися після європейських виборів. Наступні такі вибори відбудуться у 2029 році. Тож, як я думаю, наступна можливість для розширення ЄС може відкритися саме після цих виборів до Європейського парламенту. Ми зробимо все з нашого боку, щоб бути підготовленими до такого розвитку. Але яким буде рішення країн-членів, наразі передбачати важко. П’ять років у політиці – це дуже тривалий час», - зазначив Корнієнко.

Як повідомлялося, Європейська рада під час саміту 14-15 грудня 2023 року прийняла історичне рішення розпочати переговори з Україною про входження до ЄС. У червні поточного року в Люксембурзі відбулася перша міжурядова конференція між Україною і ЄС з цього питання.

Читайте також: Від Рамштайну Україна очікує позитивних сигналів щодо членства в НАТО - Корнієнко

Наразі Україна веде переговори з Євросоюзом щодо оцінки базових положень у дотриманні демократичних правових норм, а також продовжує скринінг національного законодавства на відповідність законодавству ЄС.

Фото: Олександр Корнієнко, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-