У рамках міждержавної угоди з Італії до Албанії вирушила перша група нелегальних мігрантів

У понеділок в Албанію вирушив корабель італійських ВМС Libra, який перевозить першу групу нелегальних мігрантів у межах досягнутої між країнами угоди.

Про це повідомляє ANSA, передає Укрінформ.

Зазначається, що мігранти попередньо пройшли перевірку на відповідність низці умов. Зокрема, це мають бути чоловіки, які прибули з безпечних країн і не належать до вразливих категорій.

Після прибуття в Албанію вони пройдуть «прискорені прикордонні процедури».

Прийняти мігрантів мають центри в Шенджині та Гядері, які відкрилися минулого тижня і керівництво якими здійснює Італія. Нелегали перебуватимуть у них, поки Рим розглядатиме їхні прохання про надання притулку.

Згідно з досягнутими між двома країнами домовленостями, Італія залишатиметься юридично відповідальною за мігрантів протягом усього процесу і прийматиме їх, якщо їм буде надано міжнародний захист, або організовуватиме їх депортацію з Албанії, якщо їм буде відмовлено.

Як повідомлялося, щороку в Італію прибувають десятки тисяч мігрантів.

У листопаді 2023 року прем’єр-міністри Італії та Албанії Джорджа Мелоні й Еді Рама оголосили про спільну ініціативу у цій сфері. Згідно з угодою, Албанія протягом року прихистить до 36 000 мігрантів у двох прийомних центрах, а Італія пришвидшить розгляд їхніх запитів на надання притулку.

Міністр внутрішніх справ Італії Маттео Піантедосі 12 жовтня 2014 року заявив, що перші мігранти прибудуть до двох міграційних центрів, створених Італією на території Албанії, уже з понеділка.

Він запевнив, що в міграційних центрах не буде колючого дроту, для їх мешканців будуть доступні медичні послуги. Кожен зможе звернутися по міжнародний захист і отримати його протягом кількох днів.

Читайте також: Ультраправі у Франції наполягатимуть на референдумі щодо імміграції

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн схвалила угоду, охарактеризувавши її як важливу ініціативу та результат "нестандартного" мислення для розв'язання проблеми міграції.

Проте правозахисні групи розкритикували схему, назвавши її «створенням нового Гуантанамо». Натомість інші європейські країни, зокрема Велика Британія, висловили зацікавленість ініціативою.

Фото: ANSA