США запустили космічний корабель для дослідження океану на супутнику Юпітера

Космічний корабель NASA Europa Clipper, призначений для дослідження супутника Юпітера – Європи, у понеділок був виведений у космос за допомогою важкої ракети Falcon Heavy компанії SpaceX.

Пуск відбувся з космічного центру NASA імені Кеннеді у Флориді о 12:06 за місцевим часом, передає Укрінформ із посиланням на CNN.

«Europa Clipper стане першим космічним апаратом NASA, який вивчатиме вкритий льодом океан у нашій Сонячній системі. Він має на меті визначити, чи може супутник Юпітера бути придатним для життя»,- зазначається в повідомленні.

Фото: NASA/JPL-Caltech

Космічний корабель застосовуватиме свої дев’ять спеціальних інструментів, а також проведе гравітаційний експеримент для дослідження океану під товстим крижаним панциром супутника Юпітера. За оцінками науковців, океан Європи містить вдвічі більше рідкої води, ніж океани Землі.

Читайте також: Hubble сфотографував Юпітер з обох боків

Як повідомлялося, старт Europa Clipper був спочатку запланований на 10 жовтня, однак його відклали через ураган Мілтон. Після оцінки ситуації на місці після шторму в NASA дозволили космічному кораблю стартувати.