США і Філіппіни розпочали військові навчання через день після китайських навчань біля Тайваню

США і Філіппіни у вівторок, 15 жовтня, розпочали спільні щорічні навчання Kamandag (інша назва Venom), зосереджені на захисті північного узбережжя головного філіппінського острова Лусон приблизно за 800 кілометрів від Тайваню.

Про це повідомляє Rfi, передає Укрінформ.

Зазначається, що спільні американсько-філіппінські навчання відбуваються на тлі ескалації конфлікту між Китаєм і Філіппінами за рифи і акваторію Південно-Китайського моря, на яку претендує Пекін.

Командувач морської піхоти Філіппін генерал-майор Артуро Рохас підкреслив, що навчання Kamandag були давно заплановані і не мають «нічого спільного з тим, що відбувається в регіоні».

Основна увага навчань буде зосереджена на бойових стрільбах уздовж північного узбережжя Лусона, а інші заходи будуть проведені на маленьких філіппінських островах між Лусоном і Тайванем. Серед запланованих заходів - висадка морського десанту і навчання із захисту від хімічної і біологічної зброї, повідомляється в пресрелізі.

США і Філіппіни направили трохи більше тисячі учасників від кожної країни, до навчать також доєднається невелика кількість австралійських, британських, японських і південнокорейських військових.

У вівторок, коли військові навчання розпочалися, уряд Філіппін оголосив, що одне з їхніх цивільних патрульних суден зазнало незначних пошкоджень 11 жовтня, коли його борт «навмисно зачепив» корабель «китайської морської поліції». Зіткнення сталося приблизно за 9,3 км від філіппінського острова Тхіту.

Пекін роками намагається розширити свою присутність у спірних районах моря, відкидаючи міжнародне рішення про те, що його претензії на більшу частину водного шляху не мають під собою жодних правових підстав, пише видання.

Читайте також: Штати стурбовані дедалі небезпечнішою активністю КНР у Південнокитайському морі - Блінкен

Як повідомляв Укрінформ, Народно-визвольна армія Китаю (НВАК) 14 жовтня розпочала масштабні навчання навколо Тайваню із залученням усіх видів збройних сил, включно з ВПС, ВМС і ракетними військами. Після реагування США, а також інших країн, Китай заявив, що завершує навчання, наголосивши, що вони пройшли успішно.

Фото: arab.news