Штати стурбовані дедалі небезпечнішою активністю КНР у Південнокитайському морі - Блінкен

Штати стурбовані дедалі небезпечнішою активністю КНР у Південнокитайському морі - Блінкен

Укрінформ
Сполучені Штати стурбовані дедалі більш небезпечною та незаконною діяльністю Китаю у спірних районах Південнокитайського моря.

Як передає Укрінформ, про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен лідерам країн Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) під час саміту в столиці Лаосу В’єнтьяні, пише Associated Press.

«Ми дуже стурбовані дедалі більш небезпечною та незаконною діяльністю Китаю в Південнокитайському морі, яка завдає шкоди людям, суднам країн АСЕАН та суперечить зобов’язанням щодо мирного вирішення суперечок», - сказав Блінкен.

Він запевнив, що Вашингтон і надалі підтримуватиме свободу судноплавства на цьому важливому морському торговому шляху.

«Сполучені Штати продовжать підтримувати свободу судноплавства і свободу польотів в Індо-Тихоокеанському регіоні», - підкреслив американський топдипломат.

За його словами, США залишаються найбільшим іноземним інвестором у регіоні й надалі прагнуть зміцнювати своє партнерство з країнами АСЕАН.

Асоціація держав Південно-Східної Азії була заснована в 1967 році і сьогодні об’єднує десять країн – Бруней, Індонезію, Малайзію, Філіппіни, В’єтнам, Сінгапур, Таїланд, Лаос, Камбоджу і М’янму. Перші п’ять країн мають територіальні суперечки з Китаєм, через що їх судна у спірних районах Південнокитайського моря піддаються утискам з боку берегової охорони КНР.

Читайте також: Філіппіни заявили про напад на їхні судна - китайські кораблі знову застосували водомети

Сполучені Штати не мають територіальних претензій у Південнокитайському морі, але розгорнули кораблі ВМС і бойову авіацію для патрулювання цих вод, кидаючи виклик експансії Китаю та підтримуючи своїх союзників і партнерів у регіоні.

Як повідомляв Укрінформ, президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший закликав лідерів Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) об’єднатися для реагування на агресивну поведінку Китаю.

Фото: U.S. Department of State/flickr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-