Стали відомі цьогорічні номінанти премії Європарламенту імені Сахарова

Фіналістами премії Європарламенту імені Сахарова стали азербайджанський борець з корупцією Губад Ібадоглу, лідер демократичних сил Венесуели Марія Коріна Мачадо й обраний президент Едмундо Гонсалес Уррутія, та два жіночі рухи - ізраїльський і палестинський, які виступають за мир на Близькому Сході.

Саме за ці кандидатури проголосували комітети із закордонних справ та розвитку Європарламенту, передає кореспондент Укрінформу.

«Премія Сахарова - це не просто символічний акт церемонії нагородження. Це відчутне політичне зобов'язання європейського парламенту стати пліч-о-пліч з лауреатами. Підтримати справи, які вони відстоюють і за які вони борються та часто жертвують собою», - зазначив голова комітету з прав людини Муніар Сатурі перед оголошенням номінантів.

Доктор Губад Ібадоглу з Азербайджану, науковець та антикорупційний активіст, був заарештований у 2023 році за критику нафтогазової галузі країни та створення благодійної організації для повернення державних ресурсів, вкрадених олігархами. Зараз він перебуває під домашнім арештом, йому загрожує до 17 років ув'язнення.

Марія Коріна Мачадо була обрана як лідер демократичних сил Венесуели разом із президентом Едмундо Гонсалесом Уррутією, який, за словами членів журі премії, представляє всіх венесуельців в країні та за її межами. Вони обидва стали жертвами репресій з боку венесуельської влади до і після президентських виборів у липні минулого року, на яких, за даними опозиції, переміг Гонсалес Уррутія. Мачадо перебуває у підпіллі, а Гонсалес Уррутія був змушений втекти до Іспанії, де отримав притулок.

«Жінки за мир» та «Жінки сонця» - це два жіночі рухи, один ізраїльський, інший палестинський, які виступають за мир на Близькому Сході. Обидві організації тісно співпрацюють упродовж останніх років через культурне взаєморозуміння, політичне залучення жінок і ненасильницьке вирішення конфліктів.

Читайте також: Дві політгрупи Європарламенту висунули Маска на премію Сахарова

Премія імені Андрія Сахарова "За свободу думки" є найвищою нагородою ЄС за правозахисну діяльність, яка відзначає тих, хто робить внесок у захист свободи думки. Конференція президентів має обрати переможця 24 жовтня, а церемонія нагородження відбудеться 18 грудня у Страсбурзі.

Як передавав Укрінформ, у 2023 році лауреатами премії "За свободу думки" імені Андрія Сахарова стали загибла іранська активістка Махса Аміні та іранський рух "Жінка, життя, свобода".

Фото: Unsplash