Дві політгрупи Європарламенту висунули Маска на премію Сахарова

Дві політгрупи Європарламенту висунули Маска на премію Сахарова

Укрінформ
Політичні групи Європейського парламенту визначили перелік кандидатів на отримання премії Андрія Сахарова за свободу думки 2024 року. До переліку потрапив американський бізнесмен Ілон Маск, кандидатуру якого висунули відразу дві політичні групи ЄП.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті Європейського парламенту.

«Політичні групи представили своїх кандидатів на отримання Премії Сахарова під час об’єднаної зустрічі комітету із закордонних справ, підкомітету з прав людини та комітету з розвитку Європарламенту в четвер. Три фіналісти будуть обрані у жовтні», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, до переліку кандидатів на отримання почесної нагороди потрапили Марія Коріна Мачадо (María Corina Machado), лідер демократичних сил Венесуели, та обраний президент цієї країни Едмундо Гонсалес Уррутія (Edmundo González Urrutia), кандидатури яких були представлені групою Європейської народної партії (EPP). Кандидатуру обраного президента Венесуели підтримала також політична група Європейських консерваторів та реформістів (ECR).

Читайте також: SpaceX запустить за два роки п'ять безпілотних кораблів Starship на Марс - Маск

Громадські організації «Жінки заробляють на мир» та «Жінки сонця», а також їх співзасновниці Яель Адмі (Yael Admi) та Ріім Хайажрех (Reem Hajajreh), які представляють Ізраїль і Палестину, були висунуті політичною групою соціалістів і демократів (S&D) та групою Оновлення Європи (Renew Europe).

Кандидатуру доктора Губад Ібадоглу, азербайджанського вченого, правозахисника та захисника довкілля, який піддався утискам за свою громадську діяльність, представила політична група Зелених/Європейського вільного альянсу (Greens/EFA).

Групу палестинських журналістів на отримання премії ім. Сахарова представила політична група Лівих (Left group).

Нарешті, американський бізнесмен Ілон Маск був визначений кандидатом на отримання нагороди за свободу думки від групи «Патріоти Європи» (Patriots for Europe group) та від групи "Європа суверенних держав" (Europe of Sovereign nations group).

Читайте також: Рух «Жовта стрічка» передає премію Сахарова на підтримку «Охматдиту»

Як повідомлялося, премія Сахарова за свободу думки — щорічна відзнака Європарламенту, започаткована 1988 року. Нагорода вручається за досягнення у таких сферах, як захист прав людини та її основних свобод, розвиток демократії та обстоювання верховенства права, повага до міжнародного законодавства, захист прав меншин тощо.

У грошовому вимірі премія Сахарова становить 50 тисяч євро.

У 2022 році премію Сахарова за свободу думки було присуджено мужньому народу України в особі Президента та обраних лідерів громадянського суспільства України.

У 2018 році цю почесну нагороду отримав український кінорежисер та громадський активіст Олег Сенцов.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-