Росія створила табори, де тренувала громадян Молдови для організації заворушень

Молдовська поліція заявила у четвер, що викрила програму, в рамках якої сотні громадян Молдови були вивезені до Росії для проходження тренувань з організації заворушень.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Молдовська поліція заявила, що правоохоронні органи вважають, що група, пов'язана з прокремлівським бізнесменом-втікачем Іланом Шором, організувала навчання для організації заворушень.

«Антикорупційна прокуратура наразі проводить розслідування кількох кримінальних справ, пов'язаних з підготовкою масових заворушень в інтересах злочинного співтовариства», - заявив прокурор Віктор Фуртуна.

Поліція заявила, що з червня людей регулярно вивозили групами по 20 осіб для проходження навчання в Росії. Зокрема нещодавно понад 300 молодих людей з Молдови вивезли в Росію. За словами начальника національної поліції Віорела Чернаутяну, заявленою метою були культурні заходи, а насправді громадяни Молдови відвідували табори, де отримували інструкції для організації заворушень у Молдові.

За його словами, деякі з цих людей пройшли підготовку в таборах, пов'язаних з приватними військовими компаніями на території Боснії і Герцеговини та Сербії. Чотири громадянина Молдови, які брали в цьому участь, були затримані, додав він.

Офіційні особи заявили, що можуть надати лише обмежену інформацію через те, що розслідування триває. Поліція заявила, що отримала докази зв'язку злочинної групи із забороненою партією Шора.

Читайте також: Вибори президента Молдови: Кремль визначився з єдиним проросійським кандидатом і «знімає» інших, погрожуючи

Цього року Шор пропонував платити людям за те, щоб вони переконували інших людей голосувати «Ні» на референдумі щодо вступу Молдови в ЄС і підтримати суперників президентки Маї Санду.

Як повідомляв Укрінформ, у Молдові на 20 жовтня призначили президентські вибори і референдум щодо вступу до Європейського Союзу.

Радник з національної безпеки Молдови Станіслав Секрієру заявив, що РФ розпочала безпрецедентний наступ із застосуванням гібридної тактики, пустивши в хід мільйони євро і армію акаунтів у соціальних мережах, щоб перешкодити вступу Молдови до ЄС.

Крім того Ілан Шор перевів 15 мільйонів доларів США у Молдову, які мали піти на дезінформацію, провокації та напади на державні установи.

Фото ілюстративне