Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Вибори президента Молдови: Кремль визначився з єдиним проросійським кандидатом і «знімає» інших, погрожуючи вбивством

Вибори президента Молдови: Кремль визначився з єдиним проросійським кандидатом і «знімає» інших, погрожуючи вбивством

Блоги
Укрінформ
Українським спецслужбам стали відомі подробиці спецоперації Кремля в сусідній країні

20 жовтня відбудуться вибори президента Республіки Молдова, які багато в чому визначать геополітичне майбутнє держави, що розташована між Україною та Румунією. Країни, яка досі має в своєму складі самопроголошений невизнаний проросійський анклав з російськими військовими та російською зброєю, – Придністров’я.

Одночасно з виборами відбудеться й референдум щодо вступу Молдови до Європейського Союзу. Це – важливий крок на шляху країни до Євросоюзу.

МАЙЯ САНДУ – ДРУГ УКРАЇНИ ТА ЛІДЕР ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ ПЕРЕГОНІВ

Головним претендентом на президентську посаду є нинішній президент Молдови Майя Санду. Вона – висуванець ліберальної проєвропейської правоцентристської партії «Дія та солідарність». Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, у першому турі виборів Санду може отримати від 24,5% до 35,5% голосів виборців.

Санду є давнім другом України й неодноразово висловлювала підтримку українцям у боротьбі з російськими окупантами. Під час зустрічі з Президентом Володимиром Зеленським та головою Європейської Ради Шарлем Мішелем у листопаді торік Майя Санду окремо подякувала українським воїнам за мужність та захист, зокрема і незалежності Республіки Молдова.

«Знаємо, що без цього спротиву, без цієї боротьби наша країна стала б наступною у переліку окупаційних цілей РФ, і, думаю, не останньою у списку. Захищаючи Україну, ви також захищаєте Молдову… Україна та Молдова мають спільну мету – членство в ЄС. І спільно рухаються до реалізації цієї мети. Ми разом додаємо результатів для наших країн, зміцнюємо і наш регіон, і всю Європу», – заявила тоді в Києві Майя Санду.

ХТО ГОЛОВНІ КОНКУРЕНТИ НИНІШНЬОГО ЛІДЕРА МОЛДОВИ НА ВИБОРАХ?

Головним опонентом Майі Санду молдовські політологи вважають колишнього генерального прокурора республіки та ексзаступника голови парламенту Олександра Стояногло. Він – висуванець лівої проросійської Партії соціалістів Республіки Молдова. Його потенційна електоральна підтримка, згідно з соціологічними опитуваннями, – від 9,9% до 12% голосів виборів.

В електоральну «спину» Олександра Стояногло «дихає» ще один проросійський кандидат, політик з напівкримінальним минулим та російським паспортом, бізнесмен Ренато Усатий. Усатий – голова партії «Наша партія», яка начебто виступає одночасно і проти ЄС, і проти Митного союзу з РФ. 20 жовтня його готові підтримати від 6,2 до 11,6% виборців (згідно з результатами різних опитувань). Тобто різниця у підтримці двох проросійських кандидатів – у межах соціологічної похибки.

«СВЯЩЕННА КУВАЛДА “ВАГНЕРА”» ЯК ЧИННИК ВИБОРЧОЇ КАМПАНІЇ

14 жовтня, за тиждень до дня виборів, Ренато Усатий виклав У мережу відео, на якому троє озброєних автоматами та кувалдою людей в масках, представляючись членами російської ПВК «Вагнер», називають його «зрадником молдовського та російського народу», погрожуючи вбивством.

Усатий стверджує, що за погрозами стоїть Партія соціалістів та особисто Олександр Стояногло. У відповідь кандидат від молдовських соціалістів заявив, що засуджує всі погрози, скеровані проти будь-якого конкурента на виборах.

«Так роблять виключно соціалісти. Вони завжди ховаються за масками, за структурами, за бригадами.. Так, сьогодні треба за будь-яку ціну перемогти чинну владу, але є якісь принципи. У мене до цих хлопців, які на відео, прохання – зніміть маски. Я хочу побачити, яке обличчя в моєї смерті», – прокоментував відео з кувалдою та «вагнерівцями» Ренато Усатий.

«Як людина закону, прошу правоохоронні органи узяти до відома погрози на адресу одного з кандидатів у президенти та відреагувати відповідно до законодавства для оперативного, повного та об’єктивного розслідування обставин справи, виявлення та переслідування осіб, причетних до протиправних діянь», – заявив після публікації відео Олександр Стояногло.

СТАВКА ПУТІНА. ОСТАННІЙ «КОЗИР» КРЕМЛЯ

Одначе, як свідчать джерела в українських спецслужбах, причина прямого конфлікту між двома проросійськими кандидатами – зовсім не «помста» анонімних бійців «вагнера» за «зраду російського та молдовського народів». Причина – у ставці, яку на виборах президента Молдови зробив персонально Володимир Путін. І поставив він не на Ренато Усатого. Головним та єдиним опонентом проєвропейської та проукраїнської Майі Санду, на думку Кремля та ФСБ, має стати кандидат від соціалістів Олександр Стояногло.

Для підтримки свого фаворита Росія здійснює небачений раніше тиск на інших проросійських кандидатів, агітуючи та змушуючи їх знятися з виборів. Знятися, щоб не «розмивати» проросійський електорат ще в першому турі. Інакше електоральна перевага проєвропейського кандидата може бути максимально переконливою – у три, а то й у чотири рази. Нагадаємо, що понад 20% виборців, згідно з опитуваннями, досі не визначилися зі своїм вибором та кандидатом.

УКРАЇНСЬКА РОЗВІДКА: 5-ТА СЛУЖБА ФСБ РФ АКТИВНО ВТРУЧАЄТЬСЯ У ВИБОРИ В МОЛДОВІ

За інформацією української розвідки, кандидат від «Нашої партії» Ренато Усатий ще до публікації відео зі «священною кувалдою» (як її назвали у кадрі «вагнерівці») та погрозами його життю, отримав від 5-ї служби ФСБ РФ (служба оперативної інформації та міжнародних зв’язків, що займається контактами з іноземними «партнерами»), а також від Адміністрації президента РФ вказівку негайно знятися з виборів та публічно оголосити про політичну підтримку Олександра Стояногло.

Протягом минулого тижня Ренато Усатий неодноразово особисто спілкувався із заступником керівника Адміністрації президента РФ Дмитром Козаком та його помічником. Кремлівські шефи прямо озвучили вимогу знятися з виборів та підтримати іншого проросійського кандидата. Під час розмови Усатий категорично відмовився припинити боротьбу за президентське крісло і продовжив політичну агітацію.

КРЕМЛЬ: РЕНЕГАТИ ДО ВИБОРІВ МОЖУТЬ НЕ ДОЖИТИ. «НАРУЖКУ» УЖЕ ВСТАНОВЛЕНО

У відповідь на відмову російські чиновники у Кремлі озвучили погрозу, що до безпосереднього дня виборів кандидат Усатий може й фізично не дожити. За кілька днів після цих слів у мережі з’явилося відео з погрозами, автоматами та кувалдою від «Вагнера».

Напередодні деякі ЗМІ повідомили про те, що так зване Міністерство державної безпеки так званої Придністровської молдавської республіки отримало від кураторів із ФСБ вказівку встановити зовнішнє спостереження та зібрати інформацію про пересування Ренато Усатого. Фактично за кілька днів до першого туру виборів президента Молдови за кандидатом з’явився «хвіст», який фіксує та документує всі його переміщення та дії. І не тільки його особисто, але й членів його родини і співробітників виборчого штабу.

ФСБ «АКТИВУЄ» СТАРИЙ КРИМІНАЛ

Паралельно зі стеженням ФСБ «активувала» кримінальну справу 2012 року щодо замаху на вбивство російсько-молдовського банкіра та бізнесмена Германа Горбунцова. В його організації 12 років тому слідчі підозрювали саме Ренато Усатого.

До інформаційної кампанії щодо «реанімації» кримінальної справи про замах залучені відомі в Молдові громадські діячі, політики та колишні чиновники. Зокрема, колишній депутат парламенту РМ та відомий бізнесмен В’ячеслав Платон, ексспівробітник Національного інспекторату розслідувань Анатолій Маковей, громадський діяч Павло Григорчук. Всі троє раніше мали проблеми з правоохоронцями. У різні часи їх звинувачували в корупційних злочинах.

ХТО ТАКИЙ РЕНАТО УСАТИЙ?

Що відомо про самого Ренато Усатого? Це – молдовський бізнесмен та політичний діяч, який більшу частину свого капіталу заробив у Росії. На Батьківщині має славу політика з широкими зв’язками у кримінальному світі РФ та Молдови, а також тісними зв’язками в російських спецслужбах. Він – лідер «Нашей партии», яку сам же й створював.

Його партія має електоральну підтримку та власних мерів у містах на півдні та півночі Молдови. В 2019–2012 роках Усатий – мер міста Бельці. Активно просуває наративи Росії. Має подвійне громадянство РФ та Молдови. Фігурант кількох кримінальних справ, зокрема, відомої на всю Молдову справи про «вкрадений мільярд».

Банкір Герман Горбунцов звинувачував Ренато Усатого в організації замаху на своє життя. Горбунцов публічно стверджував, що Усатий мав намір скерувати слідство хибним слідом, даючи фальшиві свідчення правоохоронцям.

2016 року молдовський суд видав ордер на арешт Ренато Усатого у справі про замах. Він був оголошений у розшук по лінії Інтерполу. Ховався від кримінального переслідування в Росії, Москві. Пізніше Інтерпол визнав звинувачення політично мотивованими та видалив Усатого зі своєї бази на розшук.

2020 року в Росії Усатому висунули звинувачення в керівництві злочинною групою у справі про незаконне виведення з РФ 500 млрд руб через молдовський BC Moldindconbank S.A.

ЯКІ ВИСНОВКИ МАЮТЬ ЗРОБИТИ ПОЛІТИКИ, ГРОМАДЯНИ ТА СПЕЦСЛУЖБИ МОЛДОВИ Й УКРАЇНИ?

Кремль та російські спецслужби відчувають, що програють вибори в Молдові. Тому намагаються в останній момент змінити стратегію виборчої кампанії, залишивши в першому турі тільки одного проросійського кандидата з двох яскраво виражених.

Кремль до останнього моменту повністю контролював, фінансував та координував дії своєї п’ятої колони в Молдові. Однак за кілька днів до виборів система дала збій – один з «ручних» кандидатів відмовився виконувати розпорядження московських кураторів, за що отримав у відповідь прямі погрози на адресу свого життя.

Кремль і ФСБ мають можливість та безпосередньо здійснюють пряме стеження за небажаними чи неконтрольованими кандидатами у президенти Молдови. Таке стеження відбувається безпосередньо через «Міністерство держаної безпеки» самопроголошеної «ПМР» – російського анклаву у складі Республіки Молдова. Тому погроза вбивства небажаних «зрадників» цілком може перетворитися на реальні публічні страти «ренегатів» та «відступників» Росії.

Російський вплив у Молдові дестабілізує суспільство та є прямою загрозою життю і спокою мирних громадян країни. У разі розвитку подій на виборах у Молдові не за планом Кремля та ФСБ Росія має всі можливості для подальшої ескалації та дестабілізації ситуації всередині південно-західного сусіда України.

Саме тому правоохоронці та спецслужби Республіки Молдова мають підійти до організації та проведення чесних й демократичних виборів президента своєї країни, до забезпечення правопорядку на виборах з максимальною відповідальністю та професіоналізмом.

У разі потреби українські спецслужби можуть надати своїм молдовським колегам усю необхідну допомогу у справі нейтралізації російських агентів та прихованих «консерв». Збройні сили України захищають від російського ворога не тільки українську, але й молдовську Незалежність. Отже, вибір 20 жовтня – це не лише вибір Молдови.

Єгор Чечеринда, військовослужбовець, майор ЗСУ

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-