Білий дім назвав голосування у Молдові історичним кроком до євроінтеграції

США вважають попередні результати референдуму в Молдові та виборів президента історичним кроком до євроінтеграції – попри активні зусилля Росії підірвати демократію та бажання молдавського народу щодо вступу країни до ЄС.

Про це заявив у понеділок під час онлайн-брифінгу радник Білого дому Джон Кірбі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Результати станом на сьогодні свідчать, що Молдова проголосувала позитивно на національному референдумі щодо членства в ЄС, що є історичним кроком уперед у європейській інтеграції», - підкреслив представник Білого дому.

Він також зазначив, що чинна президентка Мая Санду отримала понад 42% голосів у першому турі, що також є високим результатом перед другим туром виборів, запланованим на 3 листопада.

Водночас, Кірбі підкреслив, що Росія продовжує активно підривати демократичні процеси в Республіці Молдова.

«Упродовж останніх кількох місяців Москва виділяла мільйони доларів для цього, в результаті у Росії нічого не вийшло. Як засвідчили результати, молдавська демократія є сильною, як і воля та бажання молдавського народу просуватися до європейської інтеграції»,- зауважив представник адміністрації США.

Він наголосив, що Сполучені Штати продовжать підтримувати молдавський народ, який прагне надалі захищати свою демократію та європейські прагнення.

Читайте також: Вибори у Молдові відбулися в умовах безпрецедентного втручання з боку Росії - речник ЄС

Як повідомляв Укрінформ, у неділю в Молдові відбулися голосування на виборах президента, а також на конституційному референдумі щодо європейської інтеграції країни. За попередніми результатами, за чинну президентку Маю Санду проголосували 42,7% виборців, за її найближчого конкурента Олександра Стояногло – 26,27%. Водночас, на референдумі щодо європейської інтеграції країни, після опрацювання 98,7%бюлетенів, 50,24% проголосували за внесення європейського вектору до Конституції Молдови, в той час, як 49,76% громадян країни висловилися проти.