Вибори у Молдові відбулися в умовах безпрецедентного втручання з боку Росії - речник ЄС

Вибори у Молдові відбулися в умовах безпрецедентного втручання з боку Росії - речник ЄС

Укрінформ
Президентські вибори в Молдові, як і голосування на референдумі щодо європейської інтеграції країни, відбулися в умовах безпрецедентного втручання та залякування з боку Росії та її проксі.

Про це сьогодні у Брюсселі під час брифінгу заявив речник Європейського Союзу Пітер Стано, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми дуже уважно спостерігали за обома голосуваннями - під час референдуму та президентських виборів у Молдові, яка є дуже важливим партнером для Європейського Союзу. Ми відзначили, що це голосування відбулося в умовах безпрецедентного втручання та залякування з боку Росії та її проксі, з метою дестабілізувати демократичні процеси у Республіці Молдова. Ми очікуємо на оголошення остаточних офіційних результатів обох голосувань, а також на висновки спостерігачів за виборами БДІПЛ/ОБСЄ, і після цього висловимо нашу формальну реакцію», - сказав Стано.

Він зауважив, що зовнішнє втручання та інформаційні маніпуляції Росії проти Молдови мають багато «облич та форм», і вони застосовувалися проти країни задовго до дня голосування. Зокрема, це стосується спроб купівлі голосів виборців, які підтверджуються даними уряду країни. Крім того, Росія та її проксі почали поширення своєї пропаганди на території Молдови задовго до виборів, а не в останні дні або тижні перед ними. У відповідь на таку підривну діяльність півтора року тому ЄС започаткував цільову місію партнерства з Молдовою, головним призначенням якої є підвищення стійкості Молдови та її здатності протистояти зовнішнім втручанням та інформаційним маніпуляціям.

«Після початку злочинної агресії Росії проти України Молдова також опинилася під ударом… ЄС отримує таку інформацію від влади Молдови, від делегації ЄС та від країн-членів, які мають посольства в країні. Тож ми маємо можливість отримувати (достовірну) інформацію, з якою працюємо, і ми можемо говорити, що Молдова постає перед дійсно безпрецедентними спробами залякування та зовнішнього втручання Росії та її проксі», - заявив речник ЄС.

Він зауважив, що з проблемами такої ворожої діяльності стикається не лише Молдова, але й інші країни. Ситуація ускладняється тим, що Росія у її підривних діях не дотримується жодних правил або меж, в той час як ЄС та його партнери повинні дотримуватися певних принципів та законів у захисті від таких дій. Саме тому виклик, що пов'язаний із зовнішнім втручанням та інформаційними маніпуляціями Росії, є складним і вимагає об’єднання всіх сил від країн ЄС та від його партнерів, включаючи Молдову.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи стосуються такі зусилля ЄС також передвиборчої кампанії в Грузії, Стано зауважив, що ситуація в Грузії відрізняється від ситуації в Молдові, оскільки саме представники влади Грузії почали використовувати дезінформацію проти Європейського Союзу, що призвело до певного повороту у відносинах між ЄС і Грузією.

«Ми сподіваємося, що буде можливим відновити повномасштабне співробітництво із владою Грузії, якщо наступні вибори в країні будуть вільним, справедливими та відповідатимуть міжнародним і європейським стандартам», - додав речник ЄС.

Читайте також: Результати референдуму в Молдові розлютили Москву і вразили Європу - Туск

Як повідомлялося, у Молдові в неділю, 20 жовтня, відбулися вибори президента та конституційний референдум щодо європейської інтеграції країни. За попередніми результатами, за чинного президента Молдови Маю Санду проголосували 42,7 відсотка виборців, за її найближчого конкурента Олександра Стояногло – 26,27 відсотка, тож переможець перегонів буде визначений під час другого туру виборів, що відбудеться 3 листопада.

На референдумі щодо європейської інтеграції країни, після опрацювання 98,7%бюлетенів, 50,24% проголосували за внесення європейського вектору до Конституції Молдови, в той час як 49,76% громадян країни висловилися проти.

Чергові парламентські вибори у Грузії, які також обіцяють бути доленосними для демократії в країні та для її європейського майбутнього, відбудуться 26 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-